El Salvador: Kiadatási viták Spanyolországgal

A spanyol nagykövetség előtt tüntettek nyugalmazott katonatisztek, politikusok és helyi lakosok azt követelve, hogy Spanyolország ne járhasson el az 1989-ben hat spanyol jezsuita szerzetes megölésével vádolt kilenc salvadori katonatiszt ügyében.

A tüntetők azt nyilatkozták, „nincs semmi bajunk Spanyolországgal, de nem avatkozhatnak a belügyeinkbe, már nem vagyunk a gyarmatuk”. Kérvényt adták át a nagykövetnek, amelyben arra kérik, országa ne járjon el az ügyben. A vádlottakat védő ügyvéd szerint már csak azért sem lehetséges a kiadatás, mert két korábbi esetben másképpen jártak el.

1980 és 1992 között polgárháború zajlott El Salvadorban, akkor végeztek a hat szerzetessel. A hét salvadori állampolgárságú gyanúsított ellen Spanyolország múlt héten adott ki nemzetközi körözést; akkor önkéntesen egy laktanyában kerestek menedéket. A háborús bűnösök elítélését nehezíti, hogy 1993-ban amnesztiát hirdettek.

Duzs Éva

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »