Guatemala nem kegyelmez a háborús bűnösöknek

A guatemalai rendőrség újabb két férfit tartóztatott le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 1982-ben részt vettek egy mészárlásban, mely során 268 embert gyilkoltak meg, egy javarészben őslakosok által lakott településen – adta hírül a BBC.

A Plan de Sanchez faluban elkövetett gyilkosságokra azután került sor, hogy a kormányhoz hű erők a baloldali lázadók támogatásával vádolták meg a helyi lakosságot, miután azok nem voltak hajlandók csatlakozni a gerillák ellen harcoló félkatonai önvédelmi szervezethez. A most őrizetbe vett Lucas Tecu és Mario Acoj a hadsereg, illetve a gerillák ellen harcoló paramilitáris erők kötelékében szolgált a vérengzés idején. Előbbit a hadsereg területileg illetékes parancsnokaként a gyanú szerint egyaránt felelősség terheli a mészárlás kiterveléséért, valamint annak végrehajtásáért. 

A mostani letartóztatásra nem sokkal azután került sor, hogy – amint arról a Kitekintő is beszámolt – a guatemalai igazságszolgáltatás összesen 6060 év szabadságvesztésre ítélt négy katonát egy másik mészárlásban való részvételükért.

Az 1996-ban véget érő, 36 éven át dúló polgárháború becslések szerint 200 ezer halálos áldozatot követelt Guatemalában.  

Scheinring Endre

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »