A franciák is kieshetnek az elit klubból

Növekszik a piaci félelem, miszerint az Egyesült Államok múlt pénteki leminősítése után Franciaország lehet a következő állam, mely elveszti kiváló AAA besorolását. Ezzel a döntéssel 17-re zsugorodna azoknak az országoknak a száma, melyek továbbra is a tripla A-sok klubjának büszke tagjai. A befektetők nem hiába kezdték ki Párizs kontóját, ugyanis nem áll túl jól a franciák szénája.

Nicolas Sarkozy megszakította nyári vakációját, miután az elmúlt napokban megerősödött az a piaci spekuláció, miszerint Franciaország a következő ország, amely elveszti kitüntető „AAA” besorolását. Az új támadási célpontot kereső piaci szereplők elnémítására a francia elnök új megszorító intézkedések kidolgozásáról hozott döntést és a hét közepén rendkívüli ülést tartott minisztereivel. Párizs adósság-, illetve költségvetési mutatóit nem véletlenül kezdték ki, ugyanis szerdán jelentős zuhanásba kezdtek a francia bankrészvények. A párizsi CAC-40 index 5,3 százalékos mínuszban zárt, a BNP Paribas 10, a Crédit Agricole 13 százalékkal került lejjebb, a Société Générale részvényei pedig több mint 21 százalékos veszteséget is elértek.

Az új megszorítások rendelkezései szerint csökkenteni kell az adókerülés kiskapuit és tovább kell kurtítani az állami kiadásokat, hogy tartható legyen a 2011-es évre betervezett 7,1 százalékos, és a 2013-ra kijelölt három százalékos költségvetési hiány. Bár a hitelminősítő intézetek jelentése szerint Franciaország továbbra is stabil és biztatóak a kilátásai, a korábbi növekedési előrejelzésekkel szemben törpül a gazdaság. Amennyiben az ipari termelés ezt követően is csökken (júniusban 1,6 százalékot csúszott), további takarékossági intézkedések meghozatalára lehet szükség, melyekről augusztus 24-én tárgyal a francia parlament – közölte az EUobserver.

Egy a Reuters által közzétett lista szerint az Egyesült Államok leminősítésével 18-ra szűkült a világ tripla „A” hitelbesorolású országainak száma. A legmagasabb minősítéssel rendelkező államok többsége európai, így Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Hollandia, Luxemburg, Finnország, Dánia, Svédország, Svájc, Norvégia, Liechtenstein és Ausztria is szerepelnek a listán. Az elit klubnak tagja még Kanada, Ausztrália, Hongkong, valamint Szingapúr. Az előkelő titulust kissé meglepő módon ugyan, de a Man-sziget és a Kajmán-szigetek is bitorolja, melyek kiváló minősítésüket minden bizonnyal annak köszönhetik, hogy a világ kiemelt off-shore térségei.

Bár a Moody’s megerősítette, hogy Franciaország AAA besorolása stabil, a jelek szerint nem csillapodtak a piaci félelmek. Vélhetően ennek tudható be, hogy az Európai Unió tőkepiaci felügyelete, az ESMA közölte, péntektől Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Belgium betiltja tőzsdéin a short (határidős) eladási ügyleteket. A döntés annak nyomán született, hogy a hét folyamán különféle híresztelések miatt a francián kívül a spanyol és az olasz banki részvények hozama is esett a tőzsdéken. Az ESMA szerint a négy uniós tagállam tőkepiaci felügyeletei azért rendelik el a tilalmat (az EMSA maga nem rendelkezik a tilalom bevezetésének hatáskörével, de koordinálja a nemzeti intézmények közötti folyamatokat), hogy korlátozzák a hamis hírek terjesztése révén duzzadó spekulációkat.

A short ügyletek blokkolása péntektől 15 napig lesz érvényben a négy tagországban, Görögország pedig hétfőn két hónapra tiltotta be az athéni tőzsdén a határidős eladási ügyletek kötését.

Matus Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »