Muravidéken már augusztus 20-ára készülnek

A szlovéniai magyar Népújság egy ünnepi melléklet megjelentetésével készül az augusztus 20-i nemzeti ünnepre. A magyar-magyar kapcsolatok támogatására létrehozott Bethlen Gábor alapból Muravidék is részesül, emellett a muravidéki halálozási mutatók okaira keresik a választ – a Népújság összefoglalása.

Szent István-napi melléklet

II. ezerév címmel jelent meg az az ünnepi melléklet, amelyet a Népújság szerkesztői a közelgő nemzeti ünnep kapcsán készítettek. Az újságban összefoglalásra került Szent István ünnepének alakulása az évszázadok során, de a legérdekesebb,

hogy augusztus 20., a magyar államalapítás tiszteletére a legismertebb magyar találmányokból, fejlesztésekből gyűjtöttek össze egy csokorra valót. Az ünnepi mellékletükben húsz találmányt mutatnak be, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet pedig az ünnep kapcsán a Lendva utcáin felállított szabadtéri kiállításon szemlélteti a híres találmányokat. A magyaroknak köszönhető például a szódavíz, a hologram, a biztonsági gyufa, a golyóstoll, a C-vitamin, a gyermekágyi láz megszüntetése, a helikopter, a wolframszálas izzó, a Rubik-kocka… A világhírű feltalálók mellett tizenkét magyar származású Nobel-díjas járult hozzá jelentősen a tudomány fejlődéséhez és méltán öregbíti a magyarság hírnevét.

Bethlen Gábor Alap – 3 millió forint Muravidékre

Megszülettek a Bethlen Gábor Alap magyar kultúráért és oktatásért 2011. évi nyílt pályázatának első, nyári körének bizottsági döntései. A magyar történelmi és kulturális örökség ápolása, kulturális és hagyományőrző programok támogatása címén három pályázat bizonyult sikeresnek. A BONUS Alkotó Egyesület az „Ecsetvonások az V. Muravidéki Művésztáborban” című pályázatra 600 ezer forintot nyert, míg az Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség a VI. Hagyományőrző Szent István-napi Találkozó szervezésére 1 millió forintot nyert. Nyertesnek bizonyult a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület is, amely kulturális örökségének 30 éves ápolása címén 500 ezer forintot nyert. A négy pályázat összesen 3 millió forintot hozott a Muravidékre.

Muravidéken a halálozási mutatók rosszabbak a szlovén átlagnál

A muravidéki a halálozási mutatók a szlovén átlagnál magasabbak. Ennek miértje miatt fordult az egészségügyi intézethez Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő. A szakintézmény válaszában többek közt az áll, hogy az egészség egyben a feltétele és következménye a régió fejlődésének. Ezért mindenki önmaga is sokat tehet, de fontos bekapcsolni a regionális és lokális tényezőket (önkormányzatok, iskolák, óvodák, média, stb.). A szociális-közgazdasági, a lakosság öregedése, az egészségügyi szolgáltatások elérésének kisebb lehetősége, egészségtelen életszokások és egyéb tényezők mind-mind a tendencia realizálásához járulnak hozzá. Mind emiatt kell folytatni a muravidéki egészségügyi egyenlőtlenségek megszüntetésére elfogadott stratégia alkalmazását, melynek célja, hogy csökkenjen a Muravidék egészségügyi hátránya Szlovénia egyéb részeivel szemben.

Népújság

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »