Világi vezető a dalai láma székében

Hétfőn beiktatták a tibeti emigráns kormány új vezetőjét, Lobszang Szangajt. Az új miniszterelnök (tibetiül: Kalon Tripa) az első Tibet történelmében, aki nem vallási vezetőként kerül ebbe a pozícióba. Szangaj ez által a dalai láma, Tenzin Gjaco által eddig betöltött posztot veszi át. A Dharamszalában működő kormány új vezetője ugyanakkor folyatni kívánja elődje politikáját és továbbra is harcolni kíván Kínával a tibeti autonómiájának kérdésében is. A ceremónián részt vett a dalai láma is, aki megáldotta az új vezetőt – tudósított az Associated Press hírügynökség.

A beiktatási szertartásra és eskütételre Dharamszalában, a Csuglakhang templomban került sor buddhista szerzetesek körében. A Harvardon végzett jogtudós egy észak-indiai városban, Dardzsilingben született és még sosem járt Tibetben. Az áprilisi választások alkalmával is „csupán” a tibeti emigráns kormány tette meg politikai vezetőjévé. Nyilatkozatában azonban úgy fogalmazott, hogy a jövőben, elődjéhez hasonlóan síkra fog szállni a tibeti nemzet autonómiájáért, képviselve az anyaországban élőket is. „Készek vagyunk tárgyalni a kínai kormánnyal bárhol és bármikor”- hangsúlyozta beszédében. A területi integritását féltő Peking azonban nem tágít azon feltételétől, hogy csak a dalai láma által kinevezett képviselőkkel hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

A tibetiek az immáron 76 éves dalai lámát Avalokitesvara (jelentése: Könyörületesség Buddhája) 14. megtestesüléseként tisztelik. Habár a legfőbb vallási tanító évszázadokon át betöltötte a politikai vezetői posztot is, Tenzin Gjaco idén márciusban az utóbbiról való lemondásról döntött. A bejelentés mögött egyértelműen az a félelem állt, hogy halála esetén Peking nem fogadná el Avalokitesvara tradicionális úton megkeresett újra testet öltött inkarnációját, vagyis a következő dalai lámát. Ugyanakkor Peking mindezidáig cáfolta sajtóközleményeiben, hogy hajlandó lenne elfogadni a személyi változást. Így kérdéses, hogy Kína és a dharamszalai kormány közötti kilenc sikertelen tárgyalási fordulót követi-e újabb.

Andriasik Szilvia

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »