A Duma előtt a dél-oszétiai orosz katonai bázis ügye

A Kreml sajtószolgálata augusztus 8-án hétfőn jelentette, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök az Állami Duma elé terjesztette az Oroszország és Dél-Oszétia közötti egyezményt az utóbbi területén található orosz katonai bázisról. Az egyezményt még 2010. április 7-én írták alá Moszkvában, és az orosz törvényhozás mindkét házának ratifikálnia kell.

Az egyezmény szabályozza a két ország joghatóságát a katonai bázis felett és a bázis katonai erőinek együttműködési eljárásait a dél-oszét fegyveres erőkkel az „Oroszországi Föderáció és a Dél-oszétiai Köztársaság szuverenitásának és biztonságának védelmének érdekében”. A szerződés többi pontja kiterjed a bázis ingatlanjainak használatára és személyügyi kérdésekre is.

2008 augusztus végén Moszkva elismerte Dél-Oszétia és a volt grúz autonóm Abházia függetlenségét, aminek következtében Tbiliszi megszakította a diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal, és megszállt területnek nyílvánította a két kaukázusi mini-államot.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »