Százezrek szomjaznak a kínai aszály miatt

Délnyugat-Kínában 190 ezer, Közép-Kínában 640 ezer ember és több százezer állat ivóvízellátásában okoz gondot a súlyos és hosszan tartó aszály – közölték Jünnan (Yunnan), illetve Hunan tartomány illetékesei csütörtökön.

A délnyugat-kínai Csaotong (Zhaotong) városban és térségében lényegében már az év eleje óta szárazság van, májustól nem esett egyáltalán az eső, és július közepétől ezért már igen súlyossá vált a helyzet. A legfrissebb jelentések szerint 190 ezer embernek és 28 ezer állatnak nincs itt elegendő ivóvize.

A csapadékmentes és meleg időjárás következtében 220 ezer hektáron száradt ki a vetemény, 15 folyó kiszáradt. A közvetlen anyagi kár több mint 1,2 milliárd jüan (188 millió dollár). A helyi kormányzat tartálykocsikkal igyekszik a helyzetet enyhíteni és anyagi támogatással segítik a veszteséget elszenvedetteket.

A közép-kínai Hunan tartománynak kétharmada szenved az aszálytól; 640 ezer embernek és 450 ezer állatnak gond az ivóvízzel való ellátása. Egy hónapja több mint 5.200 tűzoltóautó és más vízszállító jármű van a lakosság szolgálatában. A hunani kormányzat közleménye szerint a hajózást, a kereskedelmi halászatot és a vízenergia termelést ugyancsak visszavetette a szárazság.

Az időjárás-előrejelzések alapján augusztusban némi csapadékra számítanak a régióban, de szeptemberben folytatódik a szárazság.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »