Kártérítést fizetnek egy gyermekgyilkosnak

Élénk felháborodást váltott ki Németországban a frankfurti tartományi bíróság csütörtöki határozata, amellyel egy hidegvérű gyermekgyilkosnak 3000 eurós kártérítést ítélt meg.

Az ítélet indoklásakor a bíró a gyilkos, a 36 esztendős Magnus Gafgen emberi méltóságára, illetve annak védelmére hivatkozott. Az egykori jogászhallgató – aki egy 11 éves diákot gyilkolt meg – még évekkel ezelőtt emelt vádat amiatt, hogy az első kihallgatás során a rendőrök kínzással fenyegették meg őt.

Magnus Gafgen 2002 szeptember 27-én rabolta el az egyik frankfurti iskolából hazafelé tartó, 11 esztendős Jakob von Metzlert. Röviddel később áldozatát megfojtotta, majd a holttestet egy tóban tüntette el. A gyerek már halott volt, amikor gyilkosa a szülőktől 1 millió eurós váltságdíjat követelt. A szülők fizettek, a rendőrség azonban a pénz átvételekor megfigyelte Gafgent, és nem sokkal később letartóztatta őt.

A kihallgatás során – amikor még az áldozat haláláról csak a gyilkos tudott – a frankfurti rendőrség helyettes vezetője a gyermek megmentésének reményében Gafgent fájdalmat okozó kínzással fenyegette meg. A tettes megijedt, beismerte a gyilkosságot, és a hatóságok megtalálták a holttestet.

Gafgent életfogytiglani börtönre ítélték, majd a gyilkos és ügyvédje a kínzással való fenyegetés miatt előbb a német alkotmánybírósághoz, majd az emberi jogok európai bíróságához fordult. A német bírói testület ezt elutasította, a strasbourgi bíróság azonban másodfokon a kínzással való fenyegetést „embertelennek” minősítette, és a német hatóságokat az ügy újratárgyalására szólította fel. Így került végül Gafgen panasza 2011 márciusában a frankfurti tartományi bíróság elé. A gyilkos 10 ezer eurós „fájdalomdíjat”, továbbá külön kártérítést követelt. A bíróság csütörtökön végül 3000 euró kártérítést ítélt meg számára.

Az ítélet kapcsán még német jogászkörökben is többen a jogállamiság megcsúfolásáról beszéltek, és úgy vélekedtek, hogy a hivatalos elnevezés szerinti kártérítés – valójában fájdalomdíj – az áldozat hozzátartozói és valamennyi jóhiszeműen gondolkozó ember durva arcul csapását jelenti. Mások szerint a frankfurti bíróság jogszerű, de erkölcsileg elfogadhatatlan ítéletet hozott. Megint mások úgy látják, hogy az emberi méltóság védelme még a leghidegvérűbb gyilkosnak is kijár.

Egy sebtében végzett felmérés szerint a német lakosság 96 százaléka az ítéletet teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »