Idén nem lesz nyugdíjemelés

Az idén semmiképp sem lesz nyugdíjemelés Romániában, legfeljebb 2012 januárjától kerülhet erre sor – nyilatkozta tegnap Traian Băsescu államfő.

A nyugdíjasszervezetek már szeptember 1-jétől kérik legalább a nyugdíjak hozzáigazítását az inflációhoz, erre azonban nincs remény. Sebastian Lăzăroiu munkaügyi miniszter sem tartja ezt lehetségesnek, mivel a nemzetközi helyzet zavaros, és minden emelés inflációs nyomást jelentene.

A tárcavezető elmondta: találkozott a nyugdíjasszervezetekkel, és elmagyarázta nekik: ha 2010-ben csökkentették volna járandóságaikat, 10 százalékot visszakaptak volna, 2012-ben pedig emelésről lehetett volna beszélni. Idén óvatosnak kell lennünk. 2012-ben megvan a lehetősége annak, hogy a nyugdíjakat az új törvény szerint emeljük az infláció és a bruttó átlagjövedelem növekedése függvényében – fejtegette, és megköszönte a nyugdíjasok türelmét.

Lăzăroiu szerint a nyugdíjasszervezetek és -szakszervezetek hősiesen kitartottak, nagyon megértőek voltak. Mint mondta, az általános forgalmi adó emelése inflációhoz vezetett, és az áfa egyhamar nem áll vissza a 2010-es szintre. „Ez volt a helyzet, és ez egy lecke a nyugdíjasok számára is, hiszen az infláció többet elvesz nyugdíjukból, mint azt egy átmeneti csökkentés tette volna. Nem támogatom a nyugdíjak kiegészítését” – szögezte le.

Kitekintő / 3szék.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »