Szeptemberben avatnák a Sissi-szobrot Kolozsváron

Visszaállítaná a Sissi-mellszobrot a Fellegvárra vezető egykori sétálóúton levő talapzatra az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kolozs megyei szervezete.

Gergely Balázs, az EMNT közép-erdélyi régióelnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a múlt századfordulón, a Sissi-kultusz elterjedésekor négy, Stróbl Alajos szobrászművész által megalkotott azonos mellszobrot helyeztek el Budapesten, Miskolcon, Eperjesen, illetve Kolozsváron.

A négy szoborból csupán a miskolci maradt a helyén, a többi eltűnt az évtizedek folyamán. Az eperjesi szobor előkerült, restaurálását követően tavaly ősszel visszaállították eredeti helyére. A kolozsvári példány elveszett, már csak a megrongálódott talapzata látható az ugyancsak tönkrement Erzsébet-sétaúton – írja a Transindex.ro.

Gergely Balázs elmondta, az EMNT a Miskolci Önkormányzattal együttműködve másolatot készíttet a szoborról, az alkotás negatívja hamarosan Kolozsvárra érkezik, ahol egy helyi művészt kérnek fel a másolat megöntésére.

Kitekintő / Transindex.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »