Bizonytalan az amerikai védelmi kiadások sorsa

Carl Levin és John McCain az Szenátusi Fegyveres Szolgálatok Bizottsága két elnöke sem tudta megmondani, hogy a most megszületett adósságcsökkentő csomag milyen konkrét lefaragásokhoz vezet majd a védelmi kiadásokban. A Fehér Ház augusztus 1-én közzétett nyilatkozata szerint tíz év alatt 350 milliárd dollárral kell csökkenteni a védelmi kiadásokat. A konkrét intézkedések előtt pedig felülvizsgálják az USA misszióit, képességeit és nemzetközi szerepvállalását.

Úgy tűnik azonban, hogy ez csak egy durva becslés volt. A Kongresszusban megszületett megállapodás szövege ugyanis semmilyen konkrétumot nem tartalmaz a védelmi kiadásokról. A törvényjavaslatban mindössze annyi olvasható, hogy a maximalizálják a biztonsági kiadásokat. A Fehér Ház olvasatában a biztonság igen tág kategória: ide tartozik a Pentagon, a Külügyminisztérium, a USAID, a titkosszolgálatok, a Belbiztonsági Minisztérium, a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Szolgálat és a USA Veteránügyi Minisztériuma is.

Ezt igyekszik kihasználni a konzervatív republikánus képviselők egy csoportja, akik a soron következő kongresszusi vitákban a szűkebb értelemben vett védelmi kiadások megmentéséért fognak síkra szállni. Levin azt is elmondta, hogy a biztonsági kiadások befagyasztása csak az első két évre vonatkozik, olvasható a Foreign Policy Magazine Online cikkében. Hogy pontosan milyen tételeket fognak csökkenteni és hogy mennyivel, egy több lépcsős törvényhozási  döntéssorozat eredménye lesz, és nem valószínű, hogy szeptember 30. előtt létrejön.

Dévai Dóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »