Gyógyfőváros lehet Kovászna

Kovászna kerülhet a fejlesztendő romániai fürdővárosok listájának élére, ha a jövőben valóban a helyben kezelhető betegségek száma, illetve a kezelések hatékonysága alapján dönt a bukaresti kormány.

Erről a napokban Bukarestben tartott, a romániai fürdőturizmus kérdéskörét feszegető konferencián beszéltek.

Az Alfa Kartell szakszervezeti tömörülés kezdeményezésére tartott beszélgetésen a világszerte rohamosan fejlődő, Romániában pedig az egyik legnagyobb fejlődési tartalékkal rendelkező gazdasági ágazat romániai főszereplői – köztük a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – vettek részt.

Kovászna közismerten a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni küzdelem első számú romániai fellegvára. Egy 2010-es statisztika szerint a hasonló betegségekben elhalálozók száma tekintetében Románia a negyedik a világon, naponta negyven román állampolgár hal meg szívrohamban. És a trend folytatódik: az elkövetkező húsz évre is az elsődleges haláloknak tekintik a szív- és érrendszeri betegségeket. Ezért minden erőfeszítést megérdemel a városban és környékén a vendéglátói és gyógykezelési infrastruktúra megteremtése, illetve korszerűsítése. Annál is inkább, mivel az elmúlt húsz évben egyetlen szálloda épült Kovásznán, az előző hét – 1600 férőhellyel – még a Ceauşescu-érából származik.

Kovászna 14 mofettával rendelkezik, ezek némelyike 93 százalékig terjedő szén-dioxid-tartalommal. Háromszék megbecsült ásványvíztartaléka 2,4 millió liter naponta – az ország teljes tartalékának 20 százaléka –, aminek 80 százaléka Kovászna területén buzog fel a földből.

A természet adománya mellett az ország legelismertebb szívkórháza kínálja magát a Tündérvölgyben, amelynek működése ötven esztendeje állandó sikertörténet. És egyáltalán nem mellékes a „Mofetta – a hosszú távú természetes Viagra” szlogen üzenete sem, amelyet már az idegenforgalmi miniszter is használt a tévé nyilvánossága előtt.

Kovászna az országos érdekeltségű fürdőváros besorolás mellett a klimatikus gyógyhely minősítést is el szeretné nyerni. Az erre vonatkozó határozatot legutóbbi ülésén fogadta el a helyi tanács.A minősítés elnyeréséig még hosszú az út, a tanácshatározatot az egészségügyi minisztériumhoz küldik, ennek alapján kormányhatározat-tervezetet kell készíteni, a döntő szó pedig a parlamenté lesz.

Kitekintő / 3szék.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »