Digitális „fehér foltok” Erdélyben

Jelenleg Romániában 3500 és 4000 közé tehető azon települések száma, amelyek internetes és telefonos lefedettség szempontjából fehér foltoknak számítanak. Ezeknek a „fehér foltoknak” majdnem fele, mintegy 1400 helység Erdélyben található. Valerian Vreme távközlési miniszter nemrég tett kijelentése szerint ezen területek infokommunikációs felzárkóztatására  uniós alapokból 84 millió euró áll rendelkezésre.

(Tér)erő kérdése

„Az ország mobiltelefonos lefedettsége 82 százalékos, ennek köszönhetően – a mobil internet révén – olyan helységek is rákapcsolódhatnak a világhálóra, amelyekbe amúgy az internet másképp még nem jutott volna el” – magyarázta az Új Magyar Szónak Moldován József. A távközlési és információs társadalom minisztériumának államtitkára szerint nagyobb községekben újabban az a tendencia, hogy a kábeltévé-szolgáltatók telefonos és internetes csomagokat egyaránt felvesznek kínálatukba.

Moldován ugyanakkor elmondta, ennek ellenére több olyan kisebb település van, amely ugyan lefedett zónának számít, völgyben való fekvése miatt még sincs térerő. Ezt a problémát a szolgáltatók átjátszótornyok telepítésével próbálják meg áthidalni, amelyek lesugározzák a jelet.

Megkönnyíti az életet

Mint arról korábban beszámoltunk, Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke nemrégiben Bukarestben tett látogatásán aggasztónak nevezte, hogy Romániában a polgárok több mint felének nincs internet-hozzáférése. A Románia digitális menetrendje című konferencián elmondta, Európának és ezen belül főleg Romániának különösen nagy erőfeszítéseket kell tennie a széles sávú internet-hozzáférés kiterjesztésében.

Az internethasználat (úgynevezett internetpenetráció) alacsony szintje infokommunikációs szempontból a lefedettség hiányánál is nagyobb problémát jelent az országban. A felhasználószám növelése a szaktárca legfontosabb feladatai közé tartozik. „Ez a gond elsősorban azokra a vidékekre jellemző, ahol kevés a fiatal, az idősek pedig igencsak nehezen nyitnak az újdonságokra, annak ellenére, hogy ezek megkönnyítenék az életüket” – fogalmazott a távközlési államtitkár, aki személyes feladatának tekinti a lakosság internetfelhasználásra való buzdítását.

Jelenleg jóváhagyásra vár egy olyan minisztériumi projekt, amely a fehér foltok teljes felszámolását célozza meg, legkésőbb 2013 végéig. Sikeres pályázat esetén a szaktárca maga kezdene hozzá egy széles sávú internet-infrastruktúra kiépítéséhez, amely aztán átkerülne az internetszolgáltatók felügyelete alá.

Tízszeres növekedés

Az Internet World Stats internetes statisztikákkal foglalkozó weboldal szerint Romániában az elmúlt tíz évben tízszeresére emelkedett az internetfelhasználók száma. Míg 2000-ben még csak 800 ezer (az akkori lakosság 3,6 százaléka) felhasználót regisztráltak, ez 2006-ban közel ötmillióra emelkedett (a lakosság 23,4 százaléka), 2010 közepére azonban már közel nyolcmillióan használták a világhálót, ami a 22 milliósra becsült lakosság 35,5 százalékát jelentette.

Közösségi „sport”

Érdekes statisztikai adalék, hogy idén június végén Románia 3,4 millió Facebook-felhasználóval rendelkezett, ami az ország összinternetezőinek felét teszi ki. A SpeedTests.net valós idejű internetes sebességstatisztikákat mérő és szolgáltató weboldal szerint a csatlakozási sebesség tekintetében Románia a tizenkettedik az európai országok listáján, ami jól mutatja a már kiépült internetes gerinchálózat versenyképességét. 

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »