Nincs többé nyári diákmunka Kubában

Idén nem fognak a a mezőgazdaságban és termelésben dolgozni a fiatalok Kubában. A döntés a számos gazdasági kiigazító intézkedés egyike, melynek értelmében a kormány “aktualizálni” kívánja a szocialista gazdaság modellt. Minden nyáron több mint egymillió gyerek és egyetemista jutott némi bevételhez ily módon, mára azonban “a körülmények megváltoztak”, és nem éri meg fenntartani a korábbi rendszert.

Illetékesek szerint mindig olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amilyeneket az adott helyzet megkíván. Ennek jegyében törlik most el a nyári diákmunkát, búcsút mondva a rendkívül költséges nemzeti mezőgazdasági mozgalomnak és az általános költekezésnek ebben a szektorban – nyilatkozta a fiatal kommunisták szakszervezetének egyik tagja.

További tervezett lépések a magánszektor bővítése, megszorítások a közszférában tapasztalt “túlalkalmazás” kiküszöbölése végett, nagyobb autonómia biztosítása az állami vállalatoknak, illetve a szükségtelen állami támogatások és szociális kiadások megszüntetése.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »