Botrány a bolíviai bíróválasztás körül

A bolíviai bíróválasztás egy valóságos népszavazásba fordulhat át, melynek során az állampolgárok magáról az elnökről, Evo Moralesről és a kormányzásról mondanak véleményt. Nagy a tét, hiszen fordulhat a kocka és Morales vereséget szenvedhet, először, mióta 2005-ben az ország élére került. Hatalmát azóta több ízben megerősítette: regionális választásokon és népszavazásokon egyaránt. Az ellenzék azonban most kemény kampányba kezdett, arra buzdítva a választókat, hogy érvénytelen voksukkal szabotálják a bíróválasztást.

Támadják Moralest egyfelől azért, mert –véleményük szerint- a hatalom minden létező formáját meg kívánja kaparintani, másfelől egy “már lejátszott meccs” eredményéről kérdezik meg a népet. “Arról kéne szavaznunk, hogy kéket választunk, vagy inkább kéket” – hangoztatja az ellenzék, utalva arra, hogy a listán Morales emberei szerepelnek. Az ellenzék által a kormány meghosszabbított kezének tartott alkotmánybíróság közben bejelentette, hogy szankciót fontolgat azokkal szemben, akik érvénytelen szavazatukkal bojkottálják a választást.

Szeghalmi Zsolt

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »