Kiadhatják az emberrablással vádolt kémfőnököt

A brit Legfelsőbb Bíróság pénteki döntésének értelmében kiadhatják Németországnak azt az Egyesült Királyságban letartóztatott mongol kémet, akit emberrablással gyanúsítanak.

A brit BBC szerint Hurc Batot azzal gyanúsítják, hogy 2003-ban köze volt a mongol Damiran Enhbat elrablásához, akit előbb Franciaországból Berlinbe, majd begyógyszerezve a mongol fővárosba, Ulánbátorba vittek. Damirant a mongol infrastruktúráért felelős miniszter, Szanjaszuregin Zorig 1998-ban történt meggyilkolásával hozták kapcsolatba.

A 41 éves Hurcot, aki a mongol nemzetbiztonsági szolgálat egyik vezetője, nem tartóztathatták volna le tavaly szeptemberben a londoni Heathrow repülőtéren, mert diplomáciai mentességet élvezett – hangoztatta a férfi ügyvédje. Alan Jones szerint védencét Londonba „csalták” egy magas szintű kormányzati találkozó ürügyén, hogy itt letartóztathassák és kiadhassák Németországnak.

A brit Legfelsőbb Bíróság pénteki döntése után Hurc ügyvédei szerint elképzelhető, hogy az ügyet az Európai Emberi Jogi Bíróság elé viszik.

Kitekintő / MTI

Friss hírek