Szakadék felé tart az amerikai gazdaság

Rekordokat döntenek az Egyesült Államok törlesztésképtelenné válása ellen kínált piaci biztosítási tranzakciók árazásai a londoni piacon, miután továbbra sincs egyezség az amerikai államadósság-plafon törvényhozási emeléséről.

Londoni felmérés szerint az amerikai államadósság finanszírozásában jelentős szerepet játszó japán befektetők még bíznak az adósságlimit emeléséről szóló egyezségben, de már ebben a befektetői körben is érzékelhető az elbizonytalanodás.

Az adósságplafont megemelő törvénynek jövő kedden érvényben kellene lennie ahhoz, hogy az amerikai pénzügyminisztérium ne kényszerüljön az esedékes kifizetések „adagolásának” megkezdésére.

Londoni piaci elemzők szerint az amerikai kormány a szuverén adósságszolgálati kötelezettségeknek egy ideig eleget tudna tenni e határidő után is más kiadások visszafogásával, a piac azonban már elkezdte árazni az Egyesült Államok törlesztésképtelenné válását.

Az egyik legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a CMA DataVision csütörtöki kimutatása szerint az Egyesült Államok törlesztéskockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) éves díjszabása a csütörtöki londoni kereskedésben 64 bázispont – tízmillió dollár amerikai államadósság után 64 ezer dollár – felett járt az irányadó ötéves távlatra, hozzávetőleg 12-15 bázisponttal magasabban az elmúlt hónapok tipikus amerikai CDS-szintjeinél.

A rövid, egyéves amerikai szuverén CDS-tranzakciók azonban 90 bázispont körül mozogtak, most első ízben meghaladva a hosszú távú amerikai törlesztéskockázat-biztosítási ügyletek árazását.

Az árazási görbe ilyen jellegű átfordulása – invertálódása – mindig azt jelzi, hogy a piaci szereplők már rövid időtávon belül számolnak az adott kereskedelmi vagy szuverén adós törlesztési leállásával. Az Egyesült Államok esetében eddig nem volt példa ilyen jellegű CDS-árazási inverzióra.

A japán kötvénybefektetők nagy többsége mindazonáltal még bízik abban, hogy időben létrejön a megállapodás a Kongresszus egymással vitázó republikánus és demokrata frakciói, valamint a Fehér Ház között az államadósság-limit emeléséről.  A Barclays Capital – a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja – rendszeresen méri a globális adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán intézményi befektetői kör hangulatát. A héten elvégzett legújabb vizsgálat során a ház azt a kérdést tette fel a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy számolnak-e az egyezség létrejöttével az amerikai adósságplafon ügyében.

A Barclays Capital által csütörtökön ismertetett eredmények szerint a válaszadók 22,2 százaléka mondta azt, hogy „nagyon” bízik ebben, 58,3 százalék pedig „valamelyes” esélyt lát a megállapodásra.

Ennek alapján a japán intézményi befektetői kör nagy többsége legalább valamilyen mértékben még mindig azt várja, hogy időben megszületik az egyezség, de a Barclays Capital a vizsgálati eredményhez fűzött elemzésében kiemeli, hogy a megállapodásban „nagyon” bízók aránya kissé visszaesett, és nőtt a „valamelyest”, illetve a „nem tudom” válaszlehetőségeket bejelölők tábora.

A ház szerint ez azt jelzi, hogy fokozatosan erősödik a kétely a portfolióikban hatalmas mennyiségű amerikai államadósságot tartó japán kötvénybefektetők körében.

Arra a kérdésre, hogy véleményük szerint az Egyesült Államok leminősítése negatívan hatna-e a dollárra, a felmérésbe bevont japán intézményi befektetők 61,1 százaléka válaszolt igennel.

A nemzetközi hitelminősítők már egyértelmű jelezéseket adtak arra, hogy fogytán a türelmük, és az egyezség elmaradása esetén megfoszthatják az Egyesült Államokat lehetséges legjobb, „AAA/Aaa” adósbesorolásától. 

A Három Nagy közül a legtürelmesebb a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő, amely a világ vezető szuverén adósainak kilátásairól összeállított, minap Londonban kiadott átfogó helyzetértékelésében leszögezte, hogy ha az augusztus 2-ai határidőig nem jön létre egyezség az államadósság-plafon megemeléséről, akkor  negatív – vagyis leminősítést valószínűsítő – figyelőlistára veszi az amerikai szuverén adósbesorolást.

A másik kettő, a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service azonban ezt már e hónap közepén megtette: mindkettő negatív megfigyelés alá vette az Egyesült Államok elit adósosztályzatait.

Az S&P ehhez fűzött elemzésében „legalább egy a kettőhöz” esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik ugyan az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú költségvetési és adósságkonszolidációt.

MTI

Friss hírek