Washington figyel Erdélyre

Ismét szóba került Washingtonban a romániai egyházi javak visszaszolgáltatásának lassú menete, sőt az Egyesült Államok kormányának és törvényhozásának figyelmét újabban nem kerülte el a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének restitúciója kapcsán indult ügyészségi eljárás sem – adta hírül a Krónika.

Jean Schmidt ohiói republikánus képviselő a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó keddi meghallgatásán vetette fel a restitúcióval kapcsolatos kérdéseket. A jelentős számú magyar szavazóval rendelkező körzetből érkezett képviselőnő értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a román állam a kommunista rendszer alatt elkobzott 7568 egyházi és közösségi ingatlannak csupán egyharmadát szolgáltatta vissza jogos tulajdonosaiknak, köztük az erdélyi magyar egyházaknak. Jean Schmidt ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a román nyomozó hatóságok nemrég eljárást indítottak a restitúció végrehajtása miatt.

Mint arról lapunkban beszámoltunk, Markó Attila, az országos restitúciós bizottság RMDSZ-es tagja, valamint Marosán Tamás korábbi egyházkerületi jogtanácsos és Silviu Clim, az igazságügyi minisztérium volt jogtanácsosa ellen vádat emelt a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), mert 2002-ben hatályba léptették azt a rendeletet és kormányhatározatot, amely révén az Erdélyi Református Egyházkerület ismét birtokba vehette a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét.

Az erdélyi magyar történelmi egyházak és politikai, civil szervezetek felháborodásuknak és értetlenségüknek adtak hangot az eljárás kapcsán, és elítélték a háromszéki iskolát célzó „visszaállamosítási” kísérletet. „Felkészült-e arra a bukaresti nagykövetségünk, hogy megfigyelőt küldjön Markó Attila szeptember 6-án, Buzăuban kezdődő perére?” – tette fel a kérdést a washingtoni meghallgatáson Jean Schmidt. Thomas Melia amerikai helyettes külügyi államtitkár – a washingtoni tárca demokráciával és emberi jogokkal foglalkozó irodájának vezetője – írásos választ ígért az ohiói képviselőnek a romániai restitúcióval kapcsolatban feltett kéréseire. Gregory W. Meeks demokrata képviselő, az albizottság rangidős tagja beszédében kiemelte: a kelet-európai térségben valós probléma a kisebbségeket érő hátrányos megkülönböztetés.

Hangsúlyozta, mivel a demokrácia mértéke a többség akaratán múlik, fokozott gondot kell fordítani a kisebbségekkel szembeni méltányos, jogszerű bánásmódra. Egyébként a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány közleményben értesítette az MTI-t, hogy három munkatársa az albizottság mind a 11 tagját felkereste a héten, hogy áttekintést nyújtson a külhoni magyarságot érintő aktuális kérdésekről. A találkozók során átadott tájékoztató dokumentumcsomag három kérdéskörre terjedt ki: a romániai elkobzott egyházi és közösségi ingatlanok elakadt visszaszolgáltatására, a nyelvi jogok szlovákiai korlátozására, valamint a térségben tapasztalt, a helyi magyar közösségek ellen irányuló erőszakos és megfélemlítő bűncselekményekre.

Krónika.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »