Személycserék a chilei kormányban

Sebastian Pińera chilei elnök kedden jelentette be a kabinet átalakítását, miután néhány hete állandósultak a tünetések a latin-amerikai országban. Leváltják többek között az oktatási, az igazságügyi és a gazdasági minisztert is. Néhány hónap alatt ez már a második nagy változás a kormányban.

Az elnök népszerűsége egyébként tavaly októberben, a chilei bányászok megmentését követően érte el csúcspontját, azóta viszont mintegy 30 százalékos mélyrepülésnek lehettünk tanúi. A diákok az oktatási rendszer reformjáért, míg a bányászok a szerkezetátalakításért tüntetnek hónapok óta.

Pińera keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: nyolc kormánytagot érintő személycserét tervez a kabinetben, köztük a gazdasági, az energetikai és az igazságügyi minisztériumban. „A chilei polgárok több részvételt, mindenek előtt pedig nagyobb egyenlőséget érdemelnek” – fogalmazott az elnök.

A nevek között egyébként ott van az a Laurence Golborne is, aki a bányászatért felelős miniszter volt a világsajtót is megjárt mentések idején. A politikus innen egyenesen a munkaügyi minisztériumba kerül, amely az utóbbi időben kiemelt szerepet kapott a pusztító földrengések miatt. A megüresedett posztot Herman de Solminihac fogja betölteni ezentúl.

Nemmel felel a privatizációra

Pińera újságírói kérdésre kifejtette: jelentős beruházásokat terveznek a bányászati szektorban, majd visszautasította a feltételezést, miszerint privatizálnák a jelenleg állami tulajdonban lévő Codelco bányákat. „A Codelco továbbra is a chilei emberek tulajdona marad, ugyanakkor szeretnénk elérni, hogy a vállalat kihasználja a benne rejlő lehetőségeket” – fűzte hozzá a politikus.

További változás a kabinetben, hogy Felipe Bulnes igazságügyi miniszter mostantól az oktatásért lesz felelős. A poszt később még fontos szerepet kaphat, már csak az egyetemi reformokért demonstráló diákok miatt is, akik a tandíjak csökkentését követelik.

Május óta egyébként több tízezren vonultak utcára Chile nagyvárosaiban további reformokat követelve a kormánytól. Néhány demonstráció különösen erőszakos volt, a tüntetők és a rendőrök között több ízben összecsapásra került sor.

Sebastian Pińerát tavaly márciusban választották meg a dél-amerikai ország élére. Húsz év után ő az első konzervatív chilei elnök.

Klopfstein-László Kornél

Friss hírek