Szergej Lavrov üdvözölte Phenjan szándékát

Oroszország üdvözli Phenjan azon szándékát, hogy a kommunista diktatúra feltételek nélkül fel akarja újítani a nukleáris fegyverkezéséről szóló hatoldalú tárgyalásokat. Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki július 22-én pénteken Balin, ahol az ASEAN-csúcs keretében kétoldalú megbeszélést folytatott észak-koreai kollégájával.

Lavrov kifejtette, hogy az észak-koreai külügyminiszter kifejezetten a Koreai-félsziget nukleáris programja körül kialakult helyzetre összpontosított. Hozzátette, hogy Phenjan háláját fejezte ki Oroszország erőfeszítéseiért, amelyekkel fontos szerepet töltött be a tárgyalások résztvevői közötti kapcsolattartásban, különösen a Koreai Köztársasággal és az Egyesült Államokkal.

Észak-Korea 2005-ben nyilvánította magát atomhatalomnak, és 2006-ban és 2009-ben nukleáris teszteket hajtot végre, amelyekre az ENSZ BT szankciókkal reagált. Az 1718-as és 1874-es határozat kötelezte Phenjant a tesztek felhagyására és a félsziget atomfegyverek mentesítéséről szóló tárgyalásokhoz való visszatérésre. A két Korea, Kína, Oroszország, Japán és az USA között folyó hatoldalú tárgyalások 2003-ban kezdődtek, de 2008 végén megszakadtak.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »