Népújság: Muravidék a középpontban

Az elmúlt egy hónapban a magyarokra, azok összetartására irányult a figyelem Szlovéniában. Muravidéken tartották meg a Nemzeti Összetartozás Bizottságának ülését. Szlovénia önállósulásának húszadik évében a magyarság helyzetére tekintettek vissza a szlovéniai magyar politikusok. Ezenkívül idén a Muravidék lett a házigazdája a Kelepelő tábornak, ahol határon túli magyarok táboroztak együtt – Népújság híreinek összefoglalása.

Muravidéken ülésezett a Nemzeti Összetartozás Bizottsága

Június végén a szlovén kisebbségi törvénnyel és az ott élő magyarság helyzetével ismerkedett az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága, a muravidéki Lendván. A találkozó elején Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke azt mondta: azért fontos egy ilyen találkozó, hogy az adminisztratív határok után a fejekben még meglévő határokat is le lehessen bontani.

Mivel a legkisebb magyar közösségről van szó, ezért döntött úgy a bizottság, hogy foglalkozik a muravidékiek gondjaival, problémáival és persze sikereivel is. Most a tájékozódás volt a célja a lendvai látogatásnak, amelynek keretében Göncz László, a ljubljanai parlament magyar nemzetiségi képviselője és Horváth Ferenc adott tájékoztatást, kiegészítve a magyar egyházak, szervezetek és média képviselőinek véleményével.

Horváth Ferenc még Budapesten, a kisebbségi vegyes bizottság ülésén fogalmazta meg, hogy a magyarországi szlovének és a szlovéniai magyarok együttműködési megállapodást írjanak alá a két köztársasági elnök jelenlétében, hogy a kormányok figyelmét is ráirányítsák a két kis létszámú, “de megmaradni akaró nemzeti közösség problémájára”. Ezt a törekvést a bizottság teljes mértékben támogatja és segíti –hangsúlyozták a találkozón.

Emléktábla a határvédőknek

Szlovénia húszéves önállósulására emlékeztek a Népújság szerkesztői, amikor a szlovéniai magyar politikusokat kérdeztek az elmúlt húsz esztendőről, hogy az mit hozott a magyar kisebbségnek. Két évtizede végbement rendszerváltozás emlékéül, az önállósulási harcok egyik fontos helyszínén, a petesházi határátkelőn, Sever Veterán Rendőrségi Muravidéki Egyesület, a Szlovén Háborús Veteránok Lendvai Körzeti Szövetsége, a Szlovén Katonatisztek Lendvai Körzeti Szövetsége és Lendva Község közösen lepleztek le egy emléktáblát, amely az arra utazókat az 1991-es eseményekre emlékezteti.

Nyelvünk összekapcsol

 

Közös nyelv, hagyomány, kultúra és örökség az, ami összekapcsolta azokat a fiatalokat, akik Muravidéken táboroztak. Muravidéki, vajdasági, felvidéki magyar gyerekek érkeznek a Kelepelő táborba minden évben. Megismerni egymás vidékét, a bizalmi játékokon keresztül pedig egymást, aztán egy életre szóló barátságot kötni, miközben a helyi kultúrából, hagyományokból szemezgetnek. Fontos alapkövek épülhetnek egymásra, az egészet végül a barátság hídként köti össze, ha a gyerekek is úgy akarják, akkor a Kelepelő után is. A Kelepelő tábor már a negyedik ciklusának végéhez érkezett, vagyis a negyedik generáció töltötte utolsó táborát együtt. A helyszín idén a Muravidék lett, azon belül Goricskó, a Hodosi Ifjúsági Központ, ahol idén is vajdasági, felvidéki és muravidéki fiatalok táboroznak együtt. A Kelepelő első generációjában a Felvidék és a Muravidék táborozott együtt, az azt követő ciklusokban már csatlakozott a vajdasági régió is. A táborok minden évben másutt – Magyarországon, Felvidéken, Vajdaságban, Muravidéken – valósulnak meg, hogy a határon túli gyerekek megismerjék egymás régióját, kultúráját, hagyományait, szokásait, az ottani tájat és az embereket. A táborban idén is csupa pozitív élménnyel gazdagodtak annak lakói.

Népújság összeállítás

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »