Ecuador: tüntetnek a sajtószabadságért

A döntés szerint a vádlottakat három év letöltendő börtönbüntetésre, és 40 millió dollár kártérítés fizetésére kötelezték azután, hogy Rafael Correa elnök feljelentette a lapot, mert az egyik cikkben diktátornak nevezték őt, megsértve így az elnök jó hírnevét. Míg a kormány szerint példa értékű ítélet született, amely egyben valódi szólásszabadságról is bizonyságot tesz, jogvédő szervezetek aggodalmuknak adtak hangot a sajtó elnyomása miatt.

Az Amerikai Államok Szervezetének emberi jogokkal foglalkozó bizottsága „eltúzottnak” tartja az ügy jogi útra terelését, amely szerintük közvetlen cenzúrát eredményez, illetve azt, hogy az újságírók egyszerűen mellőzzék a közérdeklődésre számot tartó, de politikailag kényes témákat. A Human Rights Watch közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Ecuador „nemzetközileg elismert emberi jogokat sértett meg”, és a döntés „mihamarabbi visszahívására” szólított fel.

Az El Universo tegnap – tiltakozásul – üres címlappal jelent meg, a lap szákháza előtt pedig több százan követelték a sajtó szabadságát, akik azt is szóvá tették, hogy amíg normál esetben hosszú hónapokig, évekig is elhúzódnak a perek az országban, addig az újságírók ügyében kivételes gyorsasággal született meg a döntés.

Duzs Éva

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »