Ecuador: tüntetnek a sajtószabadságért

A döntés szerint a vádlottakat három év letöltendő börtönbüntetésre, és 40 millió dollár kártérítés fizetésére kötelezték azután, hogy Rafael Correa elnök feljelentette a lapot, mert az egyik cikkben diktátornak nevezték őt, megsértve így az elnök jó hírnevét. Míg a kormány szerint példa értékű ítélet született, amely egyben valódi szólásszabadságról is bizonyságot tesz, jogvédő szervezetek aggodalmuknak adtak hangot a sajtó elnyomása miatt.

Az Amerikai Államok Szervezetének emberi jogokkal foglalkozó bizottsága „eltúzottnak” tartja az ügy jogi útra terelését, amely szerintük közvetlen cenzúrát eredményez, illetve azt, hogy az újságírók egyszerűen mellőzzék a közérdeklődésre számot tartó, de politikailag kényes témákat. A Human Rights Watch közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Ecuador „nemzetközileg elismert emberi jogokat sértett meg”, és a döntés „mihamarabbi visszahívására” szólított fel.

Az El Universo tegnap – tiltakozásul – üres címlappal jelent meg, a lap szákháza előtt pedig több százan követelték a sajtó szabadságát, akik azt is szóvá tették, hogy amíg normál esetben hosszú hónapokig, évekig is elhúzódnak a perek az országban, addig az újságírók ügyében kivételes gyorsasággal született meg a döntés.

Duzs Éva

Felkapott hírek

Friss hírek