Végre egy jó hír: nyaralás közben is olcsón telefonálhatunk

2011. július 1-től ismét változnak a roaming díjszabás feltételei, mely az eddigieknél alacsonyabb plafonértéket határoz meg védve ezáltal a fogyasztókat. Az új szabályozás értelmében a szolgáltatóknak 2011. július 1. és 2012. június 30. között csökkenteniük kell az Unión belüli „barangoló hívások” kiskereskedelmi árát.

 Az egységes szabályozású Eurotarifát választó fogyasztók legfeljebb 35 centes percdíjat fizetnek az Unión belüli más országból kezdeményezett, és 11 centet az onnan fogadott hívásokért.

Ezen lépés előzményeként említhető meg, hogy 2010. június 30-án a Bizottság jelentést tett közzé, amelyben elismerte, hogy az árcsökkentések a szabályozott időszak erejéig átmenetileg mérsékelték a roamingdíjakat, azonban nem oldotta meg a háttérben meghúzódó problémát, nevezetesen a verseny hiányát a „barangoló szolgáltatások” terén. Ez magyarázza azt, hogy a barangolásért fizetett árak tartósan a kiskereskedelmi árküszöb közelében maradtak.

Annak érdekében, hogy az európai digitális menetrendben kitűzött cél megvalósuljon vagyis hogy a roaming és belföldi távközlési díjak 2015-re megközelítőleg azonosak legyenek, újabb szabályozási beavatkozás tűnik szükségesnek. Azt kell elérni, hogy a mobilszolgáltatók közötti verseny következtében a fogyasztók gyorsan és könnyen választhassanak a hazaihoz hasonló díjszabással dolgozó roamingszolgáltatót. A Bizottság hamarosan előterjeszti a kérdés hosszú távú megoldását kínáló javaslatát, amely a hang-, szöveges üzenet- és adatátviteli piacok szerkezetét módosítja.

Neelie Kroes, a Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott az új szabályozással kapcsolatban: „Az új árküszöbök a következő évben átmenetileg csökkenteni fogják az EU-n belül kezdeményezett és fogadott beszédhívások kiskereskedelmi árait. Azonban a barangolással kapcsolatos problémát a gyökerénél kell kezelni, vagyis tartós szerkezeti átalakításra van szükség. A Bizottság ezért hamarosan új átfogó javaslatcsomagot terjeszt elő, amelynek célja a roamingpiacokon tapasztalható versenyhiány egyszer és mindenkorra való megszüntetése.”

Az új átmeneti szabályozás értelmében a tagállamok nemzeti távközlési szabályozó hatóságainak gondoskodniuk kell arról, hogy a mobilszolgáltatók betartsák a „barangoló adatátvitelre” vonatkozó új szabályozást és a beszédhívások díjának csökkentett felső határát.

A fogyasztók a szolgáltatójuk szerinti tagállam nemzeti szabályozó hatóságához fordulhatnak, ha az új díjkorlátok kapcsán gondjuk vagy kérdésük merül fel.

Az átmeneti szabályozás célja, hogy a fogyasztókat és az utazó üzletembereket megvédje a váratlanul nagy összegű számláktól, azáltal, hogy a mobilhálózatokon keresztül megvalósított adatátvitelért havonta kiszabható díj 50 euróra van korlátozva, hacsak az ügyfél kifejezetten máshogy nem rendelkezett.

Ugyancsak július 1-jétől a jelenlegi 80 centről 50 centre (133 forint) csökken az adatátviteli roamingdíjak megabájtonkénti nagykereskedelmi felső határa, vagyis a szolgáltatók között érvényes maximális ár.

Azonban a hosszú távú megoldást a már fentiekben említett új, hosszú távú Bizottsági szabályozás jelenti majd.

Kitekintő / Bálint, Kálllay és Kende ügyvédi iroda

Friss hírek