Kína újabb repülőgép-hordozót épít

Az Egyesült Államok diplomáciai és kormányzati forrásai szerint Kína megkezdte az első saját gyártású repülőgép-hordozójának építését, emellett még az idén elindulhatnak az 1998-ban Ukrajnától vásárolt hajó, a Varjag első próbaútjai. Amennyiben mindkét projekt sikerrel zárul, a kínai flottában legalább két repülőgép-anyahajó kap majd helyet tíz éven belül, ahogy az amerikai Védelmi Minisztérium egy tavalyi jelentése is jósolta – számolt be a Yomiuri Sinbun.

Csen Ping-tö (Chen Bingde) vezérkari főnök első hivatalos személyként erősítette meg júniusban, hogy Kína repülőgép-hordozót épít, azonban azt nem részletezte, hogy az ukrán hajóról, vagy egy másik, saját hordozóról van szó. Amerikai források szerint egy magas rangú kínai tiszt elismerte, hogy a Varjag nem tekinthető „hazai gyártmányú” hajónak, továbbá nyíltan kijelentette, hogy Peking egy másik hordozót is épít. A sanghaji Changhszing (Changxing) szigeten található hajógyárban az év eleje óta jelentősen szigorították a biztonsági intézkedéseket, így valószínűleg ott készül a hajó. Szakértők szerint Kínának körülbelül 7–8 évre és 2 milliárd dollárra (390 milliárd Ft) lesz szüksége egy saját repülőgép-anyahajó megépítéséhez.

Csen szerint Kínának ugyan viszonylag sok hadihajója van, de azok kis méretűek, ami nincs arányban egy Kínához hasonló ország pozíciójával. Úgy véli, „Amerikát igazi világhatalommá teszi, hogy 11 anyahajóval rendelkezik”. Kínán kívül az ENSZ Biztonsági Tanács minden tagjának saját repülőgép-anyahajója van, de ha a Varjagot hadrendbe állítják, a kelet-ázsiai ország lesz az egyetlen az USA, Franciaország és Oroszország mellett, amely 50 ezer tonnásnál nagyobb hajót birtokol.

A katonai erő modernizálásának érdekében tett fejlesztések azonban növelik a környező országok aggodalmait, különösen Japán, Vietnam és a Fülöp-szigetek esetében. Utóbbi két állammal Kína évek óta húzódó területi vitát folytat a Dél-kínai-tengeren, a hivatalosan Japánhoz tartozó Szenkaku-szigeteket pedig Peking is saját területének tekinti. Tokió tavaly decemberi védelmi programjában „aggodalmat keltőnek” nevezte a kínai hadsereg modernizációját, különösen annak a külföld számára átláthatatlan mivolta miatt.

Eközben egy kínai nagyvállalat ajánlatott tett egy leszerelt brit anyahajó, az Ark Royal megvásárlására, azzal a céllal, hogy a hajót a világ legnagyobb úszó kiállítótermévé alakítsák át. A szkeptikusok szerint ez azonban csak ürügy, a valódi indok katonai jellegű, hiszen a Varjagot szintén egy (hongkongi) cég vásárolta, hivatalosan azért, hogy vízi kaszinót építsen belőle.

Koczkás Sára

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »