A megmenekült chilei bányászok kártérítést követelnek

Két személy kivételével az összes bányász beperelte a chilei államot. A tavaly augusztusban 70 napig bányában ragadt 33 bányász közül 31-en követelnek összesen 11,5 millió eurónak megfelelő pesót. A számukra kedvező ítélet esetén fejenként közel 400 ezer euróhoz jutó bányászok a felülvizsgálat és ellenőrzés hiánya miatt kérnek kártérítést.

A vájárok azt állítják, hogy a bányák ellenőrzését végző felügyeleti szerv elmulasztotta a megfelelő védelmi intézkedések megtételét. Véleményük szerint eleve nem lett volna szabad engedélyezni a bánya további működtetését, tudva, hogy azt korábban már több alkalommal be kellett zárni a szellőztetési és vészkijáratokkal kapcsolatos normák megszegése, valamint balesetek miatt.

Az Atacama régióban fekvő ércbányában tavaly augusztus 5-én beomlás következtében 33 bányász rekedt az aknában. 17 napig semmit nem lehetett tudni róluk, majd 70 nap után  -példátlan nemzetközi sajtóérdeklődés és a világ számos pontján élőben közvetített mentőakció során – felhozták őket a mélyből. Sokukat még most is pszichológus kezeli és csupán egyikük folytatja munkáját ebben az ágazatban.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek