Nem találnak párra a japánok

Japán statisztikai adatok szerint az elmúlt évszázadban többszörösére nőtt az egyedül álló fiatal felnőttek aránya. Ennek oka nem az, hogy nem kívánnak megházasodni, sokkal inkább, hogy az elöregedő társadalomnak köszönhetően nem találnak párra.

A japán belügyminisztérium megbízásából készült adatfelvétel szerint a 30-34 év közötti fiatal felnőtt férfiak közel fele egyedülálló. Szakértők szerint az elöregedő társadalom és a krónikusan alacsony születésszámok ijesztő következménye, hogy míg az 1950-es években ugyanezen korcsoportnak 8, a 1980-as években 20 százaléka volt agglegény, mára ez az arány elérte a 46,5 százalékot.

A harmincas éveik elején járó fiatal nők családi állapota sem biztatóbb: körükben ma 30 százalék körüli a hajadonok aránya.

Helyi felmérés szerint a japán felnőttek egyedülállóságának bizonyosan nem az az oka, hogy a szingli státuszra vágynának: korábbi kutatás szerint a még nőtlen, férjezetlen felnőttek 90 százaléka igenis szeretne megházasodni. Magányosságuk oka több faktor kombinációjára vezethető vissza: mind a gazdasági bizonytalanság, mind a társadalom demográfiai jellemzői nehezítik pár találási esélyeiket.

ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »