Alig ismerik a szomszédjaikat az amerikaiak

Egy, a napokban közzétett felmérés szerint alig ismerik a szomszédságukban élőket az amerikaiak. Többen tudják, milyen autóval jár a szomszédjuk, mint annak vezetéknevét, és többen ismerik a szomszéd kutyáját, mint a gyermekét.

Szomszédsági program elindításával szeretné erősíteni az egymás mellett élők közötti interakciót az Egyesült Államokban a WhitePages, ennek érdekében felmérést készíttettet arról, milyen szoros a kapcsolat az amerikai háztartások között. A Harris Interactive által elvégzett kutatás adatai azt mutatják, rendkívül gyenge, sok esetben egyáltalán nincs kapcsolat a szomszédok között. A vizsgálat szerint az amerikaiak 93 százaléka tartaná fontosnak, hogy a szomszédok figyeljenek egymás biztonságára, mégis többen tudják, milyen autóval (47%) jár a szomszédjuk, mint hogy mi az illető vezetékneve (41%). Ugyanígy a szomszédok előbb megismerik a szomszéd kutyáját (27%), mint annak gyermekét (24%). Részben ennek okán, a válaszadók harmada kényelmetlennek érezné, hogy szomszédját megkérje otthona felügyeletére a távollétében.

A megkérdezettek 67 százaléka mondta, hogy szeretné jobban ismerni szomszédjait, és 52 százaléka örülne, ha közös programokon vennének részt. Ehhez képest a válaszadók 54 százaléka szerint semmilyen közös társasági esemény nincs a szomszédságban élők életében. A kutatás résztvevőinek csak 17 százaléka járt már a szomszédja lakásában, és alig 8 százalék állította, hogy viszonylagos rendszerességgel összejár a szomszédokkal.

A felmérés eredményei szerint az amerikaiak 67 százaléka gondolja úgy, hasznos lenne, ha tudná szomszédja elérhetőségét. Ugyanakkor a megkérdezetteknek csak 8 százaléka ismeri szomszédjai telefonszámát, és 6 százaléka tudja e-mail címeiket.

ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Friss hírek