Nincs lojálisabb kisebbség a magyaroknál

Sógor Csaba EP képviselő pénteken azt nyilatkozta, nem hiszi, hogy létezik Európában olyan kisebbség, amely a magyarságnál lojálisabb államához, ezért nem érti, miért nem bíznak a magyar politikai erőkben a román pártok és kormányok, miért nem adnak tisztséget a belügynél, pénzügynél, honvédelemnél.

Sógor Csaba a Kovászna megyei fiatalok Zabolán július 13-17. között megszervezett nyáriegyetemén mondta el, hogy meggyőződése, a román politikai pártoknak, kormányoknak jobban kellene bízniuk a magyar politikai erőkben, mert a magyarok az elmúlt 90 évben nem adtak okot a bizalmatlanságra, tájékoztatott a MEDIAFAX tudósítója.

Az EP képviselő a rendezvényen jelen levő újságíróknak elmondta, véleménye szerint gazdasági válság idején Európának jobban kellene figyelnie a kisebbségi jogok körüli problémákra, ilyen időszakban ugyanis növekedhet az idegengyűlölet.

Sógor szerint a gazdasági problémákat nem lehet különválasztani a kisebbségi problémáktól, ezzel összefüggésben megjegyezte, voltak olyan román politikusok, akik úgy értékelték, nem erdélyi autópályát kell építeni, hanem délen kell befektetni, attól tartottak, „ellopják Erdélyt”.

„Butaság, hogy valaki azt hiszi, hogyha felépítjük az erdélyi autópályát, ellopják Erdélyt. Minden normális országban tudják, az állam közepén nagyon fontos az infrastruktúra”, fejtette ki az RMDSZ-es EP képviselő.

Véleménye szerint, ha „normális” társadalmat akarunk építeni, amelyben mindenki otthon érzi magát, akkor biztosíték kell arra, hogy az itt élő kisebbségek „békében, jól érzik magukat”.

„Mi (romániai magyarok-szerk.megj) nem vagyunk egy szélsőséges kisebbség, amely a mikrofonnál másabb eszközökkel harcol, de elmenni sem akarunk ebből az országból. Nem értem a román politikai pártok, kormányok, miért nem bíznak a kisebbségi, a magyar politikai erőkben, nem adnak nekünk funkciót a belügyminisztériumban. A pénzügynél, a honvédelemnél”, fejtette ki az RMDSZ politikus.

Sógor szerint Európában nincs még egy kisebbség, amely lojálisabb államához, mint az erdélyi magyarság.

„Nem láttam lojálisabb kisebbséget nemcsak Romániában, de Európában sem”, hangsúlyozta az EP képviselő.

Erdély.ma / Nyugatijelen.com

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »