Még várni kell a kisebbségi törvényre

A Háromszéki Ifjúsági Tanács (Hárit) szervezésében Építsük Háromszéket! Örökségünk kötelez mottóval csütörtök reggel nyitották meg a zabolai Csipkés-táborban a III. Háromszéki Szabadegyetemet mintegy száz résztvevővel.

Grüman Róbert, a Hárit elnöke a három évvel ezelőtti célt is megfogalmazta, azt szeretnék, ha az évek során a zabolai tábor valódi szabadegyetemmé nőné ki magát.

Kelemen Hunor köszönetet mondott a Hárit-tagoknak a tisztújító kongresszus előtti támogatásért, életképesnek és eredményesnek nevezve a két szervezet közötti partneri kapcsolatot. A bizalom az az érték, amelyre építeni lehet közép- és hosszú távú célokat, a bizalom a pénznél is fontosabb – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Nyitni kell a fiatalok felé – mondta Kelemen –, lehetőséget kell adni számukra, hogy dolgozzanak. Ismerni kell az emberek problémáit, s ebben nagy szerepe volt az Erdélyi konzultációnak, amelyből az ifjúsági szervezetek is kivették részüket. Szembesülni kell azzal, hogy mit vár el tőlünk a magyar közösség, még akkor is, ha kritikát kapunk – mondotta Kelemen –, az erdélyi magyar társadalom prioritási listája az utóbbi három évben a gazdasági válság miatt megváltozott.

Ha néhány évvel ezelőtt a prioritás az identitással, a magyar egyetemmel, a nyelvhasználattal, a kisebbségi és tanügyi törvénnyel kapcsolatos volt, addig ma előtérbe kerültek a gazdasági-szociális problémák, a munkahelyek, a fizetések, a szociális biztonságérzet, az egészségügy. Ezt követően Kelemen az új tanügyi törvény előnyeit ecsetelte.

Majd a kisebbségi törvényről szólva azt mondotta, ha a tanügyi jogszabályra tíz évet tudtak várni, akkor egy jó kisebbségi törvény megszületésére is várhatnak még egy-másfél évet az eddigi öt esztendő után. A szövetségi elnök fontosnak ítélte a transzszilván értékeket, ide sorolta az önálló, független erdélyi politikát, amit folytatni kell, a nyitottságot, a befogadókészséget, az identitásunkhoz való ragaszkodást, a párbeszédet és a toleranciát.

Arra a kérdésre, hogy miként szándékoznak visszanyerni a választók bizalmát, Kelemen Hunor kifejtette, őszintén kell elmagyarázni az embereknek, hogy szükség volt a megszorító intézkedésekre.

Háromszék

Friss hírek