Hova emigrálnak újabban a románok?

A gazdasági válság alaposan átrajzolta az utóbbi években a román migrációs útvonalat. A vendégmunkások már nem Spanyolországot, Görögországot vagy Olaszországot rohamozzák meg, hanem az Európai Unió központi országaiba mennek jobb megélhetésért. A fent említett államokban a munkanélküliség és a rossz gazdasági mutatók most már elriasztják azokat, akik külföldön szeretnének munkát vállalni, derült ki az Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet egyik legfrissebb tanulmányából.

A hivatalos statisztikák szerint 2009-ben körülbelül három millió román állampolgár dolgozott valamelyik külföldi országban. Az adatok viszont hiányosak – áll a tanulmányban –, a munkavállalóknak csupán egy része kerül be az adott ország hivatalos adatbázisába.

A román állampolgárok célországa

 

jelenleg Kanada (a kivándorlók 20 százaléka indul oda), Németország (19 százalék) és az Amerikai Egyesült Államok (18 százalék).

A migránsokról szóló érvényes statisztikákat a célországok szolgáltatják. Eszerint 2007-től a román vendégmunkások száma óriásit csökkent Spanyolországban, míg az említett évben körülbelül 200 ezren dolgoztak ott, 2009-ben számuk 50 ezerre csökkent. Ezzel szemben Németországban számuk fokozatosan nő, míg 2000-ben megközelítőleg 25 ezer román állampolgár tartózkodott ott, 2009-ben már több mint 50 ezren kerestek az országban jobb megélhetést.

A HotNews hírportál információi szerint az elmúlt években Németországban 57 ezer, Spanyolországban 53 ezer, Ausztriában kilencezer, Portugáliában nyolcezer, Magyarországon hétezer, Belgiumban hatezer, Franciaországban és Hollandiában két és fél ezer, Dániában és Csehországban pedig hétszáz, illetve ötszáz román próbált vagy vállalt munkát. Az Országos Munkaerő Ügynökség 2009-ben a kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően 111 ezer munkaközvetítést jegyzett, kétszer annyit, mint egy évvel korábban.

Kik jönnek Romániába dolgozni

 Romániából nem csak elmennek, hanem jönnek olyanok is, akik itt szeretnének dolgozni. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint 2009-ben 88,5 ezer külföldi lépte át a román határt, a legtöbben Moldova Köztársaságból (a bevándorlók 21 százaléka), Törökországból (11 százalék) és Kínából (15 százalék) érkeztek.

A Boc kabinet a gazdasági válság miatt szigorította a bevándorlási előírásokat, 2009-ben nyolcezer munkavállalási engedélyt hagyott jóvá, egy évvel korábban viszont 15 ezret.

A tanulmány külön-külön tárgyalja a román vendégmunkások célországait.

Ausztria

A románok második legközkedveltebb célországa a marokkóiak után. A 2000-2008-as időszak átlagához képest 2009-ben a romániai bevándorlók száma csökkent, szemben a marokkóiakkal és a kínaiakkal.

Ausztriában a migránsok hatalmas százaléka úgynevezett családos bevándorló. Rengeteg román állampolgár keres magának itt párt, és köt házasságot, de ezen a területen a kínaiak viszik a prímet. Azok között, akik Ausztriába a rokonaikhoz mennek, vagy családegyesítés céljából, a román bevándorlók nem nagyon osztanak-szorzanak.

Hogy az úgynevezett érdekházasságokat csökkentsék, az osztrák állam 2010-ben 18 évről 21 évre emelte a házasulandó felek minimális korát. A gazdasági válság természetesen Ausztriában is érezteti hatását, az ideiglenes bevándorlók száma három százalékkal esett.

Magyarország

Magyarországon – bár csökkent a román emigránsok száma – a legtöbb külföldi határátlépő román állampolgár volt 2009-ben. Őket követik jóval kisebb létszámmal a németek, az ukránok, a kínaiak, az amerikaiak, a szerbek, a szlovákok, az osztrákok és a törökök.

A németek leginkább üzleti befektetések céljából mennek Magyarországra, és a 2000-2008-as időszak átlagához képest tavalyelőtt számuk szinte megkétszereződött. Az ukránok szintén kezdenek lemondani Magyarországról, szemben a kínaiakkal és a szerbekkel.

A minőségi külföldi munkaerőforrás toplistáján Románia a kilencedik helyet foglalja el, ami azt jelenti, hogy az országunkat elhagyó és más államban munkát vállaló románok 12 százaléka magasan képzett. Ez a Magyarországra kivándorló román állampolgárok esetében is így van. A világon 2010-ben 215 millió emigránst jegyeztek (ez a Föld lakosságának körülbelül három százaléka), akik 325 milliárd dollárt küldtek haza.

Németország

A lengyelek után a román állampolgárok képezik a friss bevándorlók legnagyobb csoportját. A 2000-2008-as időszak átlagához képest 2009-ben szinte megkétszereződött a románok száma. A bulgárok esetében szintén ugyanez a helyzet, a törökök száma viszont csökkent.

2009-ben több mint 60 ezer hallgató ment Németországba tanulni, 15 százalékuk Kínából érkezett. Németország azon államok közé tartozik, ahol a demográfiai változások a munkaképes lakosság csökkenéséhez vezetettek, de a munkahelyek száma is csökkent. Ezért az állam kénytelen volt több megegyezést is kötni más országokkal, ami nem feltétlenül könnyítette a beilleszkedést.

Egy román bevándorló szerint ahhoz, hogy boldogulni lehessen külföldiként Németországban, két alapvető dolog szükséges: jól kell ismerni a nyelvet, és keríteni kell egy olyan munkaadót, aki biztosítja a megélhetésedet. A németeknél jelenleg a nehéziparban keresnek munkásokat, de nagy eséllyel el lehet helyezkedni programozóként, orvosként, pékként vagy öreggondozóként.

Az ottani emigránsok szerint egyetlen német sem adja ki bérbe a lakását, szobáját, ha tudja, hogy az igénylő nem dolgozik. Nehézkes továbbá a munkavállalási engedély megszerzése: a román vendégmunkások egyetlen munkahelyet választhatnak, a német munkaerőügynökség pedig ellenőrzi, hogy nem talál-e német állampolgárt a hely betöltésére. A munkaadónak konkrétan meg kell indokolnia, hogy miért a külföldi állampolgárt akarja foglalkoztatni. Szabadvállalkozóként elég nagy az esély az elhelyezkedésre.

Görögország

Körülbelül 840 ezer külföldi él Görögországban. A legtöbbjüknek van munkavállalási engedélye, így 414 ezer albánnak, 56 ezer bolgárnak, 42 ezer románnak és 21 ezer ukránnak. A legfrissebb adatok szerint a emigránsok száma lassan de biztosan csökken az országban.

Olaszország

2008-ban legalább 30 százalékkal több román bevándorló tartózkodott Olaszországban, mint a 2000-2007 közötti átlag. Az albánok száma csökkent, akárcsak az ukránoké. A többi bevándorlóhoz képest a románok viszik a prímet, szinte annyian tartózkodtak az országban 2008-ban, mint a többi külföldi együttvéve.

A román és a bolgár állampolgárok gyakorlatilag szabad kezet kapnak a munkavállalásnál Olaszországban, ennek ellenére az utóbbi években csökkent a román vendégmunkások száma.

Spanyolország

2010-ben a román bevándorlási kedv eléggé megcsappant ebben az országban, a folyamat már 2009-ben lekezdődött. 2009-ben csökkent a Spanyolországban tartózkodó kolumbiaiak, britek száma is, a kínaiak ezúttal is kivételek.

A spanyol gazdaság nagyon megérezte a gazdasági válságot, 2009-ben körülbelül 340 ezer külföldi vendégmunkás vesztette el az állását. Spanyolországban összességében 1,2 millió munkahely szűnt meg. A munkahely-kínálat beszűkülése a legnagyobb emigráns csoportokat, vagyis a románokat és az ecuadoriakat érintette.

Az emigránsok körében 2010-ben 30 százalékos volt a munkanélküli ráta, kétszer akkora mint a spanyolok esetében. Celestino Corbacho munkaügyi miniszter pedig felhívta a külföldiek figyelmét, tegyenek le arról, hogy Spanyolországot választják célországnak.

Manna.ro

Friss hírek