Ahol nyáron kikapcsolódhat

Előbb-utóbb mindenki elmehet szabadságra, és jó hír, hogy akinek a strandolás már unalmas, számos kulturális program közül válogathat Kárpát-medence szerte. A fesztiválok mellett jó néhány kiállítás, koncert és film várja a minőségi kikapcsolódásra vágyókat, mi most ebből gyűjtöttünk egy csokorral valót.

Kaszás Attila kulturális fesztivál

Bár a nyári fesztiválokról, táborokról már született egy Kitekintő összeállítás, a kultúrához szorosan kapcsolódva nem mehetünk el említés nélkül a majd’ egy hónapos zsigárdi Kaszás Attila kulturális fesztivál mellett. A tragikus hirtelenséggel elhunyt színészre emlékezve már korábban is rendeztek hasonló eseményt a felvidéken. Ennek keretében idén kézműves tábor várja nemcsak a gyermekeket, de a kikapcsolódásra vágyó felnőtteket is. Ezt követi a hónap végén a szlovákiai ifjúsági és felnőtt népzenei és néptánc tábor, valamint a Kárpát-medencében élő nemzetek és nemzetiségek folklórfesztiválja. A kulturális élmények betetőzése pedig kétség kívül az augusztus eleji verstábor lesz – írja a Felvidék.ma.

Régizene fesztivál és fúvószene

Egész héten át tartott Csíkszeredán a 31. Régizene Fesztivál. A térség egyik kiemelkedő kulturális eseményére kilenc ország több mint száz fellépője érkezett. A reneszánsz táncház, a barokk nap, gyermekprogramok, ritkán hallott zeneművek és hangszerek felcsendülése mind-mind hozzájárult a fesztivál különlegességéhez. A fesztivállal párhuzamosan folyt a régizene nyári egyeteme, ahol a historikus előadásmódot elsajátítani vágyók számára kilenc mesterkurzust indítottak. Az Új Magyar Szó beszámolója szerint az idén is legalább 3500-4000 ember tette tiszteletét a különleges, színvonalas, ugyanakkor ingyenes rendezvényen.

Ezen a hétvégén, tehát július 15-17. között rendezték meg immár 20. alkalommal Rétyen a fúvószene ünnepét. A Kovázsna, Hargita és Maros megyéből érkező zenekarok mellett magyarországiak is tiszteletüket tették a jeles eseményen, aminek alkalmával kézdivásárhelyi és kovásznai fellépéseikkel a helyi közönséget is sikerült megörvendeztetniük.

Kiállítás

A nyári melegben jól eshet egy kis múzeumlátogatás. A kárpátaljaiak pedig biztosan nem fogják kihagyni a lehetőséget, hogy az Ungvárra érkezett Boldogasszony vándorkiállítást megtekintsék. Mint korábban írtuk, a vándorkiállítás 26 kortárs magyar művész alkotását viszi el a Kárpát-medence számos pontjára. Mindeközben a Boksay József Kárpátaljai Szépművészeti Múzeum egy külön galériát szentel a helyi művészek szakrális alkotásainak bemutatására – olvashatjuk a Kárpátalja Lapban. A szervezők szerint vallálos és nem vallásos emberek számára egyaránt van mondanivalója a műveknek, úgyhogy mindenki, akinek van alkalma rá, tekintse meg a kiállítást!

Ajánló: Filmfesztiválok magyar esélyesei

Kikapcsolódásképpen jól jöhet néha 1-2 jó film. A filmfesztiválok a nyáron sem szünetelnek, és jó hír, hogy ismét vannak magyar esélyesek a programokban. Így például Till Attila Csicska című alkotását és Zomborácz Virág Valami kék című rendezését is beválogatták a július végi 17. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjába. A fesztiválon tavaly 52 ország 201 filmje szerepelt és a program idén is kiválónak ígérkezik – írja a Vajdaság Ma.

Emellett a héten derült ki, hogy Felméri Cecília Végtelen percek című rövidfilmje versenyezni fog a 64. Locarnói Filmfesztiválon. A magyar-román koprodukcióban készült mozgókép az A-kategóriás nemzetközi seregszemle versenyprogramjában indul az Arany Leopárdért – olvashatjuk a Krónikában. A csupán 33 éves romániai magyar rendező a bukaresti filmművészeti egyetem hallgatója, miközben a Sapientián tanít, és előző diplomafilmjével bezsebelte a diákzsűri legígéretesebb tehetségnek járó díját 2008-ban a Magyar Filmszemlén, sőt, a mozgóképet Varsó és Mar del Plata rangos filmfesztiváljai is bemutatták.

Úgyszintén túl a Kárpát-medencén, az Isztriai-hegység belsejében, a ,,filmek hegyén” zajlik majd július 25-29. között a Motovun Filmfesztivál. Horvát és világpremier mellett Tarr Béla A torinói ló c. alkotása is részt vett a filmes maratonon. A 28 versenyprogramra jelölt film közül pedig a nemzetközi zsűri három tagja, Kocsis Ágnes magyar, David Mackenzie skót és Vanja Cernul horvát születésű, New Yorkban élő filmrendező dönti majd el, hogy melyik film kapja a Motovun propellere nagydíjat és kiosztják a Bauer-díjat a régió filmjei közül (szlovén, horvát, szerb, bosnyák, montenegrói, macedón, koszovói) a legjobb alkotásnak.

Kitekintő összeállítás - Zsár Virág

Friss hírek