Népszavazást kezdeményez az MPP

Tegnap iktatták a Kovászna és Hargita megyei önkormányzatnál azt a határozattervezetet és indoklását, amelyben az MPP javasolja: a két képviselő-testület fogadjon el egy határozatot arról, hogy még idén népszavazást szerveznek. A referendumon az itt élő polgároknak arra a kérdésre kellene válaszolniuk, hogy akarják-e egy Székelyföld nevet viselő közigazgatási egység létrehozatalát.

Ugyanazon a tanácsülésen kívánnak elfogadni egy állásfoglalást is arról, hogy Székelyföld egységes és feloszthatatlan régió – jelentette be Kulcsár-Terza József, a polgári párt háromszéki elnöke. A két megye tanácselnökeinek és képviselő-testületeinek címzett levélben arra kéri a címzetteket, támogassák a kezdeményezést.

Az MPP két megyei elnöke által aláírt indoklásban felhívják a figyelmet, hogy évek óta aktuális téma Románia közigazgatási átszervezése, és az elmúlt hetekben újra napirendre került a kérdés, de nem megfelelően előkészített formában. A Traian Băsescu államelnök által megfogalmazott elképzelés nincs összhangban az ország érdekeivel, illetve nemzetközi kötelezettségvállalásaival – állítják az MPP-s politikusok. Hang súlyozzák: „a tervezet gyakorlatba ültetése lehetetlen helyzetbe hozná a székelyeket, ezért a teljes székely társadalom felháborodással fogadta, és határozottan elutasítja azt”. Éppen ezért javasolják egy közös tanácsülés megszervezését, amelyen az önkormányzati képviselők elfogadhatnának egy népszavazás kiírásáról szóló határozatot. Az MPP által benyújtott tervezet szerint a referendumon a következő kérdést tennék fel: Kovászna (Har gita) megye polgáraként akarja-e, hogy Románia területi-közigazgatási átszervezése so rán létrehozzanak egy Székely föld nevű közigazgatási egységet olyan területtel és hatáskörökkel, mint amilyenek a csatolmányként iktatott, Szé kely föld autonómiastatútuma nevet viselő törvényben szerepelnek?

A két megyei MPP-elnök levelében azt is kifejti, azért van szükség a népszavazásra, mert „a veszély még nem múlt el”, „az RMDSZ pozíciója és ereje egymagában nem garancia még arra sem, hogy a mostani állapotot konzerválni lehet”. Hangsúlyozzák, nyilvánosan is vállalt céljuk ennél sokkal több: területi autonómiával rendelkező Székely föld megteremtése. „Számos európai példa bizonyítja, hogy ez a cél elérhető, ha a közösség vezetői félretesznek minden vélt és valós ellentétet, és egységesen lépnek fel. Ebben a helyzetben tőlünk is ezt várja a székely nép, nekünk pedig kötelességünk ennek az elvárásnak megfelelni” – áll az MPP-s vezetők levelében.

Háromszék.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »