Verecke: a Szvoboda időhúzásra játszik

Július 13-án folytatódott a Szvoboda három kárpátaljai aktivistája büntetőjogi perének. Mint arról már többször beszámoltunk, Oleg Kucint, az ukrán nacionalista párt megyei szervezetének elnökét, helyettesét, Ruszlan Polivkát és Tamás Lelekacsot, az ungvári városi szervezet elnökét a Vereckei-hágón lévő magyar honfoglalási emlékjel meggyalázásának alapos gyanújával tartóztatták le február 19-én.

A  per első tárgyalására április 28-án  a Volóci  Járási Bíróságon  került sor. A vádlottak ügyvéde azzal a beadvánnyal fordult  az ítélőszékhez, hogy bűncselekmény hiányában zárja le az ügyet. A periratokban ugyanis egyetlen olyan adat sem található, mely  alátámasztaná a KMKSZ tulajdonjogát, az építmény törvényszerűsé gét. Továbbá semmi nem bizonyítja, hogy az emlékjel bármilyen kulturális vagy történelmi értéket képvisel.

Az ügyvéd álláspontja szerint  a KMKSZ által a Verebes (Verbjazs) közelében lévő Beszkid-dűlőben   lévő földterület bérletéről és az építési engedélyről szóló okmányok azt bizonyítják, hogy a megye  és a Volóci járás  vezetői  a verebesi önkormányzattal egyetemben  törvénytelenséget követtek el. Ennek ellenére az igazságügyi szerv politikai indíttatás miatt semmilyen lépést nem tett  a bűnösök felelősségre vonásáért.

A Szvoboda azóta is követeli, hogy a bíróság nyilvánítsa törvénytelen  építménynek az emlékjelet,  a magyar szervezet bontsa azt le, és  a földterületet  alakítsa át olyanná, amilyen eredeti állapotában volt.

A bíróság elutasította a vádlottak védőjének beadványát. Az újabb tárgyalást 2011. május 18-ra tűzte ki, majd  elnapolták június 23-ra. Akkor a vádirat ismertetésével folytatódott  a per. A tárgyaláson a vádlottak tagadták bűnösségüket és az előző tárgyaláson hangoztatott kifogásaikat ismételgették az általuk csak „úgynevezettnek” minősített ve reckei  honfoglalási emlékjellel kapcsolatban. Sőt, ellenbeadvánnyal fordultak az igazságszolgáltatáshoz.

A tárgyalást azonban berekesztették, mert  a tanúk nem jelentek meg. És állítólag Kovács Miklós sem. A  KMKSZ elnökének ismételt távolmaradása miatt  azonban a július 8-ra kitűzött  tárgyalást is elnapolták, írta több ukrán hírportál, mely szerint a bíró figyelmeztette az ügyben sértettként szereplő magyar szervezet jogi képviselőjét,  ha az elnök a következő tárgyaláson sem jelenik meg, a bíróság kényszerítő eszközökhöz folyamodik.

A Szvobodához közel álló sajtóorgánumok egysíkúan és a vádlottak iránti elfogultsággal tálalják az eseményeket. A tárgyalást valóban elnapolták, mondta el lapunknak Iljasovics Viktor ügyvéd, a sértett fél jogi képviselője. A döntés azonban nem Kovács Miklós távolléte miatt született. Őt ugyanis eddig be sem idézték. A tanúként szereplő személyek nem jelentek meg, munkaadó cégük oroszországi  munkára küldte őket. Minden jel szerint a mára (július 14-re) kitűzött  tárgyaláson sem lehetnek ott.

A KMKSZ jogi képviselője elmondta, a Szvoboda bűncselekménnyel vádolt vezetői alantas módszerektől sem riadnak vissza,  a verebesi lakosokat próbálják fellázítani  a magyarok és az emlékjel ellen. Ez eddig nem sikerült, sőt a  település polgármestere is kiállt az építmény védelmében, mely épületként hivatalosan is be  van jegyezve, csak műemlékként nincs.

Az ügyvéd szerint  érezhető a bíróság részrehajlása. Megkísérelték például visszaadni  a vádlottaknak a tárgyi bizonyítékként lefoglalt  személygépkocsit. Ezt azonban jogi úton sikerült megakadályozni, így  nem tudták eltüntetni a tárgyi bizonyítékot, mondta Iljasovics Viktor, aki szerint  a Szvoboda időhúzásra rendezkedett be,  s ezzel is a magyarokat próbálják rossz színben feltüntetni.

Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek