Szerbia: kisebbségi pártok a médiaprivatizáció ellen

A szerbiai parlamentben a kisebbségi pártok nem tudják a meglévő formájában elfogadni a médiastratégia tervezetét, és együttes fellépéssel kívánják kieszközölni kieszközölni annak módosítását. Pásztor Bálint, a képviselői csoport vezetője azt nyilatkozta, a médistratégia lehetővé kell tegye a nemzeti tanácsoknak és a helyi önkormányzatoknak mindenfajta médium létrehozását a közszolgálatin kívül.

Pásztor leszögezte, egyetlen olyan uniós előírás vagy elvárás sincs, amely arra kötelezné a tagállamokat, hogy mondjanak le a médiatulajdonukról.

Mint mondta, az eddigi privatizációs tapasztalatok, különösen a helyi és regionális médiumok esetében, s kiváltképp azoknál, amelyek a kisebbségek nyelvén sugároznak, kivétel nélkül negatívak. 

A képviselői csoport vezetője hangsúlyozta, a leghatározottabban ellenzik, hogy a törvényalkotók ismételten megpróbáljanak visszaélni az eurointegrációs törekvésekkel.

Esad Džudžević, a Bosnyák Lista az Európai Sandžakért képviselője felhívta a figyelmet a Vajdaság területén kívül élő nemzetiségek nyelvén működő szerkesztőségek létrehozásának fontosságára. Riza Halimi, a Demokratikus Tevékenység Pártjának elnöke, az albán kisebbség parlamenti képviselője elmondta: a jelenlegi nemzeti tanácsokról szóló törvény tájékoztatási kérdésekre vonatkozó részének rendelkezései nélkül az eddiginél is nehezebb helyzetbe kerülne a kisebbségi, mindenekelőtt az albán tájékoztatás. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közszolgálati tévé egyetlen percet sem szentel albán nyelvű műsorok sugárzására.

A kisebbségi pártok képviselői csoportja arra szólította fel a képviselőket, támogassák észrevételeiket, amelyeket ma 13 óra után adnak át a médistratégia tervezét kidolgozó munkacsoportnak, Mirk Cvetković kormányfőnek és Predrag Marković művelődési miniszternek.

„A kisebbségi pártok teljesen egységes álláspontra helyezkedtek: ellenzik a médiastratégia-tervezet privatizációjának alapelvét. Síkra szállunk annak a módosításnak a beiktatásáért, mely értelmében a nemzeti tanácsoknak és a helyi önkormányzatoknak továbbra is lehetővé kell tenni, hogy médiumok alapítói lehessenek – jelentette ki a szerbiai képviselőházban megtartott szerdai sajtótájékoztatón Pásztor Bálint, a kisebbségi pártok képviselőiből álló parlamenti frakció vezetője. 

Vajdaság.ma

Friss hírek