Erdélyi Magyar Néppárt – ítélet a jövő héten

Jövő hét elején mondja ki az ítéletet a Bukaresti Törvényszék az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzésének ügyében – tudtuk meg Toró T. Tibortól, az alakulat kezdeményező bizottságának tagjától a fővárosban tartott tegnapi bírósági tárgyalás után.

Jövő hét elején mondja ki az ítéletet a Bukaresti Törvényszék az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzésének ügyében – tudtuk meg Toró T. Tibortól, az alakulat kezdeményező bizottságának tagjától a fővárosban tartott tegnapi bírósági tárgyalás után. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnökének tájékoztatása szerint „kedden vagy szerdán” tudják meg, sikerült-e bejegyezni az EMNP-t, a bíróság indoklása későbbi időpontban várható.

„Az indoklás közzététele után lehet fellebbezni” – magyarázta a politikus. Toró elmondta, a tegnapi tárgyaláson a törvényszék alapfokon elutasította az összes olyan óvást, amely „megkérdőjelezte a pártbejegyzésen munkálkodó személyek tisztességességét”, vagyis azt, hogy a kezdeményezők hamis aláírásokat is csatoltak a támogatási ívekhez. A bíró sorra elutasította azokat is, akik részt kívántak venni a perben.

„Három újabb személy akart bekapcsolódni a perbe. Számunkra sokatmondó, hogy egyikük a Nyolcvankilences Forradalom Veteránjai Nemzetközi Akciócsoport nevű fantomszervezetet képviselte” – nyilatkozta Toró. Beszámolója szerint a személyek kizárása után a bíró meghallgatta az EMNP kezdeményezőinek álláspontját, majd a Néppárt képviselőjének kifogásait.

Ez utóbbi azért ellenzi az új magyar alakulat bejegyzését, mert nevében szerepel a Néppárt elnevezés. Toró elmondta, a tárgyaláson „pitoreszk” jelenetek is voltak. Így például ki kellett vezetni a perből kizárt személyek egyikét, mert a bíró döntését hangos nemtetszéssel fogadta.

Ahhoz azonban, hogy a pitoreszk jeleneteknek – és egyáltalán a pártbejegyzési eljárásnak – tanúja lehessen a sajtó, a tárgyaláson részt venni akaró újságírónak a bukaresti törvényszék bejáratát őrző szigorú cerberusok seregén kellett magát átverekednie.

Az ÚMSZ munkatársát a bejáratnál hosszan faggatták arról, hogy milyen sajtóorgánumtól érkezett, milyen szándékkal, és csak akkurátus ellenőrzés után léphetett be a törvényszék épületébe, hátrahagyva fényképezőgépét. Eközben mellette, egyszerű igazoltatás után háborítatlanul közlekedtek ki-be az ügyes-bajos ügyeiket intéző polgárok.

Új Magyar Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »