Románia: korrupcióval gyanúsítják a magyar minisztert

Befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja Borbély László környezetvédelmi minisztert az Országos Korrupcióellenes Ügyészség.

Az ügyben a nyomozóhatóság már bűnvádi eljárást indított a tárcavezető tanácsosa, Szepessy Szabolcs és egy avasfelsőfalvi cég vezetője, Ioan Ciocan ellen, a közszolgálati televízió információi szerint a parlament jóváhagyását fogja kérni a Borbély elleni vizsgálat beindítására. Olyan miniszterek ellen ugyanis, akik a parlament tagjai is, csak a törvényhozói testület jóváhagyásával lehet bűnvádi eljárást indítani.

Az ügyészség szerint Borbély közbenjárt, hogy egy avasfelsőfalvi cég közpénzekből finanszírozott szerződésekhez jusson, ennek fejében 20 000 euró értékben lakásfelújítási és -berendezési szolgáltatásokban részesült a vállalkozástól.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség sajtóközleménye szerint a nyomozóhatóság beindította a bűnvádi eljárást Szepessy Szabolcs miniszteri tanácsos és Ioan Ciocan, az avasfelsőfalvi Les­caci Com Kft. tulajdonosa ellen – aki egyébként Gheorghe Ciocan szociáldemokrata képviselő veje –, a gyanúsítottakat értesítették is a vádakról. A cégvezetőt befolyásvásárlással vádolják, a miniszteri tanácsost pedig – aki megteremtette a kapcsolatot Borbély és Ciocan között – befolyásvásárlásban való bűnrészességgel.

A nyomozók szerint a 20 000 euró értékben végzett lakásfelújítási munkálat fejében az üzletember arra kérte Borbélyt, járjon közbe a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium alárendeltségébe tartozó Országos Vízgazdálkodási Hivatalnál annak érdekében, hogy az általa vezetett cégnek közpénzekből finanszírozott szerződéseket ítéljenek oda, illetve bizonyos korábban leszerződött munkálatok árát hamarabb fizessék ki.

Borbély László tegnap nem nyilatkozott az ellene felhozott vádakról, a minisztérium sajtóirodája szerint a tárcavezető hivatalos úton Lengyelországban tartózkodik, és csak a vádak áttanulmányozása után hozza nyilvánosságra álláspontját. Borbély vagyonnyilatkozatában egyébként nem szerepel tömbházlakás, igazságszolgáltatási források szerint az említett ingatlan a miniszter anyósának nevén szerepel. A Mediafax hírügynökség azt is tudni véli, az ügyben házkutatást tartottak a nyomozók, és a környezetvédelmi tárcánál is vizsgálódtak.

Borbély László ellen azonban csak akkor lehet bűnvádi eljárást indítani, ha azt a parlament jóváhagyja. A Hotnews portál szerint a korrupcióellenes ügyészség éppen ezért kérni fogja az eljárás jóváhagyását a törvényhozó testülettől, csakhogy egyelőre a honatyák vakációznak, az őszi parlamenti ülésszak szeptemberben kezdődik.

A Lescaci Com Kft. egyébként az elmúlt négy évben 37 állami pénzekből finanszírozott munkálatot végzett – összesen 310 millió lej értékben –, ebből 34-et a Vízgazdálkodási Hivatal megbízásából. Borbély László miniszteri mandátuma idején a vállalkozás tizennyolc szerződést nyert el.

Kitekintő / Háromszék.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »