Tarol a román ellenzék

Hargita és Kovászna kivételével valamennyi megyében megszereznék a szavazatok több mint ötven százalékát a Szociál-Liberális Szövetség (USL) jelöltjei, ha most tartanák a választásokat. Legalábbis ez derül ki az USL-t alkotó három ellenzéki párt által megyénként megrendelt felmérésekből. A közvélemény-kutatásokra azért volt szükség, hogy kiderüljön, mekkora súlya van egyenként az alakulatoknak az USL-ben, illetve kik legyenek azok a jelöltek, akiket az ellenzéki szövetség támogatni fog a helyhatósági választásokon.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára, Liviu Dragnea szerint mindeddig harminc megyéből érkeztek be a felmérések eredményei Bukarestbe, s elmondható, hogy az „USL a szavazatok 60-66 százalékát kapná, ha most lennének a választások”. A politikus szerint az adatok növekedési trendről árulkodnak. „Ha a többi megyétől is megkapjuk az eredményeket, országos szinten még jobban fogunk állni” – mondta Dragnea.

Bizakodóak a liberálisok is. A Nemzeti Liberális Pártból (PNL) származó források szerint az alakulat országos szinten 25-27 százalékon áll. „Leszünk mi még harminc fölött is, ha összesítjük az adatokat. Az USL eredménye pedig biztos, meghaladja a 65 százalékot” – mondta egy neve nélkül nyilatkozó liberális politikus.

Az ellenzék szerint az adatok szinte „tévedhetetlenek”, ugyanis nagyon nagy mintán, országosan százezer főn végezték a felméréseket, így a hibaküszöb rendkívül alacsony. Akadnak egyébként olyan megyék, ahol – legalábbis a saját felméréseik szerint – az USL valósággal tarolna: Vranceában 74, Vâlceában 72, Ialomiţában szintén 72 százalékot szerezne az ellenzéki pártszövetség. Ha adataik valósak, akkor olyan megyékben is győzni tudnak, amelyeket korábban „hagyományosan” a Demokrata Liberális Párt (PDL) uralt. Ez a helyzet állítólag Arad és Kolozs megyében is.

Liviu Dragnea a Gândulnak azt nyilatkozta: a helyhatósági választásokon a PDL „legfennebb öt-hét” megyei tanácselnöki tisztséget nyerhet el. Azt azonban még nem tudni, mekkora az ereje az USL-nek a fővárosban. A bukaresti felmérést az ellenzéki szövetség utoljára hagyta, egyes források szerint azért, mert időközben eltávolították a PSD fővárosi szervezetének éléről Marian Vanghe-lie kerületi polgármestert.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »