Digitálisan „szűztelenítené” Romániát az Európai Unió

Aggasztónak nevezte Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke azt, hogy Romániában a polgárok több mint felének nincs internethozzáférése. Kroes tegnap a Románia Digitális Menetrendje című, Bukarestben szervezett konferencián vett részt, ahol elmondta: Európának – és ezen belül Romániának különösen – lépéseket kell tennie a szélessávú internethozzáférés kiterjesztésében.

Az Európai Bizottság alelnöke, aki egyben a digitális menetrendért felelős EU-biztosi tisztet is ellátja, beszédében kifejtette: az internet megjelenése megváltoztatta az emberek életét, nemcsak gazdasági, hanem szociális szempontból is.

Kroes megfogalmazása szerint az Európa 2020 Stratégia célja, hogy a „digitális szűzek” (az alacsony jövedelmű, kevéssé iskolázott, elsősorban falusi környezetben élő polgárok) jelenleg 26 százalékos európai arányát 15 százalék körüli értékre csökkentse. Mint hozzátette, Romániában ez az arány 54 százalékos, ami azt jelenti, hogy a román kormány előtt nehéz feladat áll azoknak a polgároknak a felzárkóztatásában, akik – különböző okokból – lemaradtak a digitális kompetenciák tekintetében.

Valerian Vreme távközlési miniszter a konferencián arról beszélt, hogy Romániának 84 millió eurót kitevő lehívható uniós alap áll rendelkezésére az infokommunikációs szempontból „fehér foltokként” számon tartott vidékek internetes lefedésére. Vreme szerint ezzel az összeggel lefedhető lenne az összesen 3648 beazonosított „fehér folt” mintegy kilencven százaléka.

Moldován József távközlési államtitkár a konferencia moderátoraként bejelentette: a Tudásalapú Gazdaság kormányzati projekt 225 település részvételével folytatódik, amelynek keretében a távközlési tárca együttműködési egyezményt kötött az oktatásügyi minisztériummal. Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy az anyakönyvi hivatalok informatizálását szolgáló kormányzati projekt is „egyenesbe került”: világbanki finanszírozással várhatóan két éven belül az anyakönyvi adatokat elektronikus adatbázis tartalmazza majd, amint azt a Romániára vonatkozó Digitális Menetrend is előírja.

Moldován szemléletváltást kért a rendezvényen résztvevő romániai és nemzetközi számítástechnikai cégek képviselőitől, hogy szolgáltatások egyszerű forgalmazóiból váljanak integráló tényezőkké és a távközlési tárca partnereivé abban a törekvésben, hogy az országban meghonosíthassa az információs társadalmat. Az államtitkár méltatta azokat a román IT-vállalkozásokat, amelyek nemcsak Romániában, hanem a határokon túl is szerződéseket kötnek, és sikeresen tesznek eleget kötelezettségvállalásaiknak.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »