Fesztiválok hajnalán – Heti Kulturális körkép

Változatosan telt a múlt hét a magyarság életében. Miközben a magyar zene Pekinget ostromolja, addig Ady szülőföldjén írótalálkozó keretében várnak friss sugallatokra írók, költők. Közben a nyári kulturális fesztiválok hosszú sora is elindult az elmúlt héten.

Párbeszéd Liszt és a kínai zene között

Liszt Ferenc születésének 200., Bartók Béla születésének 130. évfordulóját ünnepelték a Kínai Nemzetközi Rádió magyar szekciójának szervezésében.

Magyar zongoraművészek is felléptek azon a vasárnapi koncerten Pekingben, amellyel Liszt Ferenc születésének 200., Bartók Béla születésének 130. évfordulóját ünnepelték a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) magyar szekciójának szervezésében.

Az esemény a Párbeszéd Liszt és a kínai zene között címmel szervezett körút záróakkordja volt a kínai fővárosban.

Baranyay László Liszt-díjas zongoraművész a 3. Szerelmi álmok (Liebestrdume), és a Mefisztó-keringő előadásával aratott sikert, amit Bartók Béla Allegro Barbarója követett. A Rákóczi indulót és a 16. Magyar rapszódiát Szabó Ferenc Jánostól hallhatta a közönség egy Vang Li-ping (Wang Liping) darabbal együtt.

Liszt Ferenc 2. magyar rapszódiáját a 15 éves Kao Ko (Gao Ke) játszotta, Csou Wang (Zhou Wang) kucsengen (guzheng), vagyis kínai citerán, Liu Jüe-ning (Liu Yuening) pedig kínai cimbalmon adott elő kínai szerzeményeket, köztük a Cimbalom, csárdás címűt. A kínai zeneakadémia főiskolájának hallgatói vonós hangszereikkel ugyancsak bekapcsolódtak a műsorba. A kínai és a magyar művészek végül egy kínai darab közös előadása mellett Brahms Magyar táncával zárták a jó hangulatú koncertet- írja az erdely.ma.

XVIII. partiumi írótábor Nagyváradon Magyar irodalom és magyar jövő, minden tollforgató felelős a magyarság jövőjéért – e mottó jegyében tartották a XVIII. partiumi írótábort Nagyváradon. A találkozók sora 8 éve, Ady szülőfalujából, Érdmindszentről indult és mára a Kárpát-medence egyik legjelentősebb irodalmi fóruma lett.

Az írók úgy érzik gyengültek az irodalmi önszerveződések, például Nagyváradon, Ady városában is. Így az írók magányosan alkotnak, miközben egyre kevesebben tartanak közülük kapcsolatot a társadalom különböző fórumaival, szervezeteivel, intézeteivel, ezt fogalmazta meg előadásában Tőkés László is, aki összefogást sürgetett. Az alkotók viszont hisznek az irodalom hatásában, még ha a műfaj társadalmi megbecsültsége kisebb, mint néhány évtizede. Szükségét érzik azonban a támogatásnak, hogy műveik, gondolataik eljuthassanak a társadalomhoz.

Népvándorlás kori épület maradványaira bukkantak a Lázár-kastély mellett

Népvándorlás kori leletekre bukkantak Gyergyószárhegyen, a Lázár-kastély szomszédságában a kolozsvári Régészeti Intézet, valamint a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum munkatársai. A bástya társas udvarán kialakított régészeti kutatóárkokban 3–4. századi épület maradványaira, népvándorlás kori kerámiára és veretre bukkantak az immár három hete zajló ásatások során.

A régész elmondta akkoriban cölöpökre építették a házat, az oldalát pedig veszszővel fonták körül, és agyaggal tapasztották be kívül-belül. Az ásatások során pedig találtak saroktapasztásokat vesszőlenyomattal és vörösre színeződött agyagot, ami égésre utal. Ugyanakkor a ház omladékában edénymaradványokat és veretet is találtak. „Ilyen szempontból szerencsések vagyunk, mert a vándorló népek általában kiürítették házaikat és mindent magukkal vittek” – fejtegette Demjén, majd elmondta, éppen emiatt nagyon értékes, amit találtak, hiszen a hasonlóan feltárt 3–4. századi épületek maradványaiban nem találtak ezekhez hasonlót. Ezt erősítette meg Vlad Lăzărescu, a kolozsvári Régészeti Intézet munkatársa is, mondván: „Mostanig ez az egyetlen olyan feltárás, amelyből régészeti lelet is előkerült, ami azért is nagyon értékes, mert más vidékekhez képest a Gyergyói-medencében történt népmozgásokról nagyon keveset tudunk.”

A régészeti lelőhelyen talált tárgyakat a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban megtisztítják, amit lehet belőlük összeragasztanak, majd rajzos dokumentációt készítenek. A munkálatok végén a kutatóárkokat betömik, a keresgélést pedig a Pricske-tetőn folytatják. A kutatómunkálatokat a Hargita Megyei Tanács és a Communitas Alapítvány támogatta- írja a kronika.ro.

Az 53. Gombaszögi Kulturális Ünnepély  Július második hétvégéjén  a Csemadok Rozsnyói Területi Választmánya újra megrendezte a hagyományos 53. Gombaszögi Kulturális Ünnepélyt.

Társszervezőként pedig Rozsnyó Város Önkormányzata és Csemadok alapszervezete, valamint a környező falvak önkormányzatai és Csemadok alapszervezetei is kivették a részüket a szervezési faladatokból.  Az ünnepség két helyszínen zajlott, július 8-án Rozsnyón, 9-én pedig Gombaszögön. A rendezvény fővédnöke Doc. PhDr. Rudolf Chmel, Drsc. – a Szlovák Köztársaság Kormányának emberi jogokért és nemzeti kisebbségekért felelős alelnöke volt. A rendezvény fő támogatói a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala és Kassa Megye Önkormányzata voltak.

 Pénteken délután 17 órától a Rozsnyói Történelmi Városháza kongresszustermében  előadásra került sor, melynek témája  A szomszédos államok és az Európai Unió kisebbségi kultúrpolitikája volt. Az előadást kötetlen beszélgetés követte. Másnap a gombaszögi völgyben délelőtt 10 órától gyerekprogramokkal folytatódott az ünnepség. A Meseudvart Környei Alice és Badin Ádám vezették. Mellette a Gömöri Kézművesek Társulása tartott alkotó foglalkozásokat a gyerekeknek. A kirakodóvásárban kistermelők  és kézművesek is kínálták termékeiket. Kapható volt méz, fonott kosár, dísztárgyak, ajándékok, játékok, de volt gravírozó sátor és vállalkozó is kínálta szolgáltatásait- írja a felvidek.ma.

Ajánló

XIV. Jászói Nyári Egyetem

2011. július 12 – 18. között rendezik meg a XIV. Jászói Nyári Egyetemet (egyben a XXX. Országos Művelődési Tábort). A tábor központi témája: „Hűen a küldetéshez, bátorság a hűséghez.” (Németh László).

Szerdán gyalogtúra indul a Szent László forráshoz és a növénytemplomhoz.A délutáni programban előadást tart Dr. Hargitay András (olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó) „A nemzettudat kialakulása a Szent Korona fényében” címmel. A programot koncertalbum bemutató követi – bemutatkozik a „Tízes” – Kicsi Hang verséneklő együttes. Takács András (néptáncgyűjtő és koreográfus) előadása után a „Taki…Portréfilm Takács Andrásról” film vetítésére is sor kerül, melyet a Regfilm kft. mutat be.Csütörtökön Pomogáts Béla (közíró), Gál Sándor (felvidéki magyar író, költő), Jankovics Marcell (rajzfilmrendező, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke), Tóth László ( az Irodalmi Szemle főszerkesztője) és Koncsol László (felvidéki magyar író, költő, irodalomkritikus) előadásait filmvetítés követi. A Bódva Stúdió mutatja be az „Ahonnan elindultam…Portréfilm Koncsol Lászlóról” filmet.

Vasárnap ünnepi szentmise kezdődik a jászóvári Premontrei Apátság Keresztelő Szent János templomában.

kultfutar

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »