Belassulhat a világgazdaság

A kínai gazdaság lassulására számít a piac, amikor szerdán Pekingben közzé teszik a legfrissebb negyedéves GDP adatokat. Az elemzői konszenzus szerint a növekedés 9.3%-ra mérséklődhetett a tavaly év végi 9.7%-os GDP bővülési ütemről. Ezt a képet erősítik a legfrissebb külkereskedelmi adatok, amelyek az import volumennövekedésének lassulását mutatták, gyakorlatilag 2009 júniusa óta a leggyengébb importadatot tette közzé Kína. Ez részben a hitelcsapok elzárásának köszönhető, egy hete a kínai jegybank ismét kamatot emelt, és a hitelkihelyezések ütemének szigorítása folyamatosan napirenden van az ázsiai országban. Másfelől a kínai vásárlóerő közel sem erős és ellenálló, mint azt a világ második legnagyobb gazdaságától várni lehetne.

Mondhatnánk, hogy a 9.3%-os növekedés is szép, ám ehhez látni kell, hogy Kínában óriási feszültségek származnak abból, hogy az eddigi gazdasági vérkeringésből kimaradt régiók, és az ott élők bekapcsolódnak az elsősorban a tengerparti ipari övezetek által dinamizált gazdasági rendszerbe. Ezt a feszültséget muszáj gazdaságilag is kezelni, és Peking saját becslései szerint is legalább 10%-os bővülésre van szükség ahhoz, hogy kézben lehessen tartani a gazdasági és társadalmi átalakulás irányát. Ennyiben az inkább 9%-os bővülés, ráadásul mivel lassulás miatt áll be – részben fejfájást okozhat a kínai vezetőknek, ami fékezheti a gazdaság hűtésére tett erőfeszítéseiket. Pedig az utóbbi is fontos, hiszen az ingatlanpiacon és a banki mérlegekben már olyan komoly nyomás alakult ki, aminek kifulladása viszont sokkal látványosabb lehűlésben végződhetne. Vagyis a mostani lassulást annyiban komolyan kell venni, hogy megnehezedik a kínai döntéshozók helyzete a gazdasági válságot követő szigorítás kivitelezésében, ami alapvetően a Kínát övező hosszú távú kockázatok fokozódását eredményezheti.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »