Némileg csökkent a korrupció Szlovákiában

Csökkent a korrupció mértéke Szlovákiában – derült ki a Transparency International (TI) szervezet kutatásának eredményeiből.

A TI szerint ugyan romlott a helyzet a minisztériumokban és a megyei önkormányzatoknál, ám a vizsgált területek döntő többségében javuló tendenciát tapasztaltak. Kevesebb korrupcióval találkoztak az emberek az adóhivatalokban, a bíróságokon és az ügyészségeken, az oktatásügyben, vagy a privatizáció kapcsán. A szervezet szerint olyan gyakran bírált területeken is javul a helyzet, mint az egészségügy vagy a rendőrség – számol be az Aktuálne.sk hírportál.

A pozitív trend ellenére Emília Sičáková Beblava, a TI programigazgatója figyelmeztet, hogy a korrupció még továbbra is nagyon elterjedt az olyan területeken, mint az egészségügy, vagy az igazságszolgáltatás.

A TI kutatása szerint a helyzet nem sokat változott a közbeszerzések terén, valamint a helyi önkormányzatoknál. A legkevesebb korrupciós ügy olyan jelentősen magánosított területeken fordul elő, mint a bankok vagy a biztosítók.

A szervezet szerint a javulás az 1993 óta lezajlott gazdasági változásoknak köszönhető. A nyilvános szektorban 1989 után még az emberek 40 százaléka dolgozott, nem egész 20 évvel később ez a szám 22,8 százalékra olvadt. A magánszektorba való átvándorlás a TI szerint „bizonyos mértékben a korrupciós lehetőségek szűkülését is jelentette”.

Új korrupcióellenes stratégia

A belügyminisztérium új korrupcióellenes stratégiát készít elő. Szerdán már a kormánynak kellett volna tárgyalnia Daniel Lipšic belügyminiszter javaslatáról, ám végül nem került a programba ez a pont. Lipšic a kimaradás csupán technikai jellegű volt, a javaslatról még tárgyalni kell.

Az új tervezet szerint a belügy létre szeretne hozni egy honlapot, melyen a lakosság bejelentheti a korrupciós ügyeket a nyilvános szektorban, valamint a rendőrség tagjainak törvényellenes tevékenységét is. Ezzel a lépéssel a TI is egyetért, ám kétségeit fejezi ki annak kapcsán, hogy egy ilyen oldalon névtelen tud-e maradni a bejelentő. Személyazonosságának elárulása ugyanis problémákba keverheti őt.

Lipšic az Aktuálne.sk-nak azt mondta, olyan törvénytervezetet is előkészítenek, mely a bűncselekmények bejelentőinek védelmét szolgálja majd. „Jogilag védeni akarjuk őket, hogy ne lehessen kirúgni, zaklatni vagy megbüntetni a bejelentőket” – mondta a miniszter. Megismételte egy korábbi javaslatát is, mely szerint megfontolandó pénzjutalomban részesíteni a bejelentőket, ha információik révén nagyobb pénzösszegeket sikerül megmenteni.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »