Egymásnak estek a pártok a milliárdos fegyverüzlet miatt

Nem csitul a vita Németországban a Szaúd-Arábiának szánt fegyverszállítások ügyében. Az ellenzéki Zöldek pártja hétfőn megerősítette, hogy jogi úton kívánja megtámadni a Merkel-kormány azon döntését, amelynek alapján Németország 200 Leopard típusú harckocsit szállít Szaúd-Arábiának.

Claudia Roth pártelnök egy hétfői interjúban nem csupán a fegyverszállítás tervét bírálta, hanem elítélte azt is, hogy a konzervatív-liberális koalíció az ügylettel kapcsolatban teljes hallgatásba burkolódzik, és még a parlamentet sem hajlandó tájékoztatni. „A Bundestag ilyen méretű lebecsülésére, illetve a politikai kultúra ilyen mértékű lábbal tiprására a háború utáni Németországban még nem került sor” – vélte a pártelnök.

A rendkívül éles ellenzéki tiltakozások ellenére a kormány hajthatatlan, és a Der Spiegel című hetilap értesülése szerint hamarosan meg is kezdődhet az első „tétel” leszállítása. Bár az elmúlt hét végén Guido Westerwelle külügyminiszterrel és Thomas de Maiziere védelmi miniszterrel az élen több vezető politikus állt ki a szaúdi fegyverszállítások mellett, a hamburgi hetilap úgy értesült: a kormánykoalícióban távolról sincs konszenzus az ügyben és legfőképp annak kommunikációs kezelését illetően. A Der Spiegel szerint egyes – meg nem nevezett – miniszterek egyenesen kommunikációs katasztrófáról beszéltek, mégpedig arra utalva, hogy a kormány a tervvel kapcsolatban egyetlen szót sem hajlandó közölni. Az említett miniszterek annak az aggodalomnak adtak hangot, hogy a hallgatás hiteltelenné teszi a koalíció kül-, illetve emberi jogi politikáját.

A legfrissebb felmérések ezt erősítették meg, a megkérdezettek túlnyomó többsége ugyanis helytelennek tartotta a szaúdi rezsimnek tervezett fegyverszállítást, és abszurdnak nevezte az azzal kapcsolatos tájékoztatás teljes hiányát.

A kormány kezdettől fogva arra hivatkozott, hogy a fegyverszállításról a nemzetbiztonsági tanács döntött, és e testület döntései mindig is titkosak voltak.

Ugyancsak a Der Spiegel számolt be arról, hogy Afganisztán is harckocsikat kért Németországtól. A kéréssel személy szerint Hamid Karzai elnök állt elő, aki a hírek szerint Marder típusú harckocsikért „kopogtatott”. A védelmi minisztérium egyelőre erős fenntartásokat táplál az esetleges szállításokkal kapcsolatban – írta a Der Spiegel.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »