Megszólalt a jemeni elnök

Ali Abdullah Száleh elnök a június harmadikán ellene elkövetett merénylet óta csütörtök este szólt először a nyilvánossághoz Szaúd-Arábiából. Az elnök az elmúlt egy hónapot a szomszédos királyságban töltötte, ahol saját elmondása szerint nyolc műtéten is átesett.

Az elnök beszédében megköszönte a jemeniek türelmét, és hogy mellette álltak ezekben a nehéz időkben. „A jemeni emberek állhatatosak, és állhatatosak is maradnak mindenféle kihívással szemben, amely a biztonságot és stabilitást, (…) a szabadságot és a demokráciát célozza meg” – üzente Száleh a jemeni állami televízió felvételén.

Kihangsúlyozta, hogy sokan félreértelmezik a demokráciát, rossz döntések, tettek, és a béke megzavarása által. Hisz az együttműködésben, ami azonban csak alkotmányos keretek között valósulhat meg. Az elnök hozzátette, Jemen speciális helyzetben van, hiszen alkotmánya középút az egykori Dél- és Észak-Jemen alkotmányai között, így megjelenik benne a politikai pluralizmus, a többpártrendszer és a vélemények pluralizmusa is.

Száleh beszédében az ellenzék felé is nyitott: hajlandó az együttműködésre egy olyan program keretében, amely a jemeni nép javát szolgálja és kivívja az egyetértésüket is. A lépés várható volt, hiszen nemrég a külügyminiszter, Abu Bakr al-Qirbi bejelentette, hogy helyettesének nyomására az elnök felveszi a kapcsolatot az ellenzékkel. Száleh azonban kitért a legfontosabb kérdés elől, nem beszélt esetleges visszatéréséről és annak várható időpontjáról.

A beszédet követően országszerte több demonstráció volt: az al-Jazeera forrásai szerint az ellenzék az elnököt „politikailag halottnak” titulálta. Az állami jemeni hírügynökség, a SABA szerint emberek milliói ünnepelték az elnök egészségét, valamint fejezték ki hűségüket és szeretetüket Száleh iránt, ezzel szemben más hírportálok, csupán pár ezer fős szimpátiatüntetésről számoltak be, az ellenzéki megmozdulásokon résztvevők számát viszont nagyságrendekkel nagyobbra becsülték.

Lorencsics Emese

Friss hírek