Éhségsztrájk a kaliforniai börtönökben

Éhségsztrájkba kezdtek a rabok a Kalifornia állambeli Pelican Bay állami börtönben. Egy nap alatt az állam összes börtönére kiterjedt a sztrájk és mintegy ezerhétszázan utasították vissza a felkínált ételt. A rabok elmondása szerint a kegyetlen, embertelen bánásmód ellen tüntetnek.

Megesett például, hogy sokszor indok nélkül, akár 22 óránál tovább elzárva tartották őket ablaktalan, hangszigetelt betoncellákban. Todd Ashker, a sztrájk főszervezője, elmondta, reményeik szerint pozitív változásokat fog hozni a békés tüntetés, a legelszántabbak még az éhhalálig is képesek lennének elmenni. 

Nem ez az első, hogy probléma adódik a kaliforniai börtönrendszerben. Májusban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága adott utasítást, hogy csökkentsék a börtönök túlzsúfoltságát 30 ezer fővel, 2005-ben pedig az egészségügyi rendszer hiányosságai miatt rendeltek ki egy szövetségi ellenőrt.

A börtönökön kívül, az utcákon is tüntettek, emberi jogi aktivisták szerint kínzásnak minősül az efféle bánásmód és emiatt már többször beperelték a Pelican Bayt. A sztrájkoló rabok egészségi állapotát folyamatosan figyelik, a legtöbben azonban nem hajlandóak orvosi ellenőrzésnek alávetni magukat.

Tóth Adrienn Zita

Friss hírek