Ellentétes irányban halad a szlovák kormány

Az Iveta Radičová vezette kormány első éve nagy csalódást jelentett az önkormányzatoknak- mondta sajtótájékoztatóján Őry Péter,a Magyar Koalíció Pártja közigazgatási alelnöke.

“A kormányprogram ugyanis számos olyan célt fogalmazott meg, amely az önkormányzatok jog- és hatásköreinek pontos meghatározását, illetve gazdasági helyzetük stabilitását, a feladatok és a finanszírozás kiegyensúlyozottságát ígérték. Az elmúlt tizenkét hónapban azonban e meghatározott iránnyal szemben halad a kormány, saját céljaival ellentétes intézkedéseket hajtott végre.

Emlékeztetőül: a kormányprogram „Adók és járulékok” című alfejezetében „az önkormányzatok fiskális autonómiájának megerősítése” céljából azt ígéri, hogy: „A Szlovák Köztársaság Kormánya hatékonyabbá teszi a helyi adók rendszerét és megteremti a feltételét a helyi önkormányzatok saját bevételi forrásainak erősítésére”. A hangzatos célokkal szemben a kormány 2011. január elsejével megadóztatta az önkormányzatok által kiszabható ingósági és ingatlanadókat, amivel a „fiskális autonómia erősítése” helyett tovább növelte az önkormányzatok kiszolgáltatottságát, és nem „erősítette a forrásaikat”, hanem pénzt vont el tőlük a központi költségvetés javára. A kormányprogramba foglalt célok megvalósítását szolgáló törvényelőkészítő munka egyelőre sem a belügyminisztériumban, sem a pénzügyminisztériumban nem kezdődött meg, a jövő évi költségvetés keretszámai pedig arra utalnak, 2012-ben ezen a téren biztosan nem történik változás.

A kormányprogram „Közigazgatás” című alfejezetében azt ígérte a kormány, hogy „kiértékeli a hatáskörök decentralizációjának eredményeit a közigazgatás minden szintjén” és „a közigazgatás gazdaságalapú átalakítása folyamatában megvizsgálja a fiskális decentralizáció folytatásának lehetőségét”.

Az önkormányzatok joggal várták el mindkét cél mielőbbi teljesítését, hiszen a korábbi kormány számos állami feladatot ruházott át az önkormányzatokra, amelyekkel maga nem tudott megbirkózni. A feladatok ellátásának reális árát — tehát az ellátásukhoz szükséges valós pénzügyi szükségleteket — viszont nem határozta meg, amivel mérhetetlen terheket rótt az önkormányzatokra például a szociális ellátás, azon belül többek közt a gyermek- és nyugdíjas otthonok fenntartása terén, ennek kiigazítása — és ígérete teljesítése helyett — a jelenlegi kormány tovább csökkentette e feladatok ellátásának támogatását, s ugyanezt tervezi a jövő évi költségvetési tervében is. A fiskális decentralizáció folytatásáról is lemondott a kormány, s tette ezt annak ellenére, hogy az önkormányzati szövetségek évek óta hangoztatják a rendszer átalakításának szükségességét úgy, hogy az önkormányzatok finanszírozása többpillérű legyen, s ne csak egy adónemhez — a természetes személyek jövedelemadója — kötődjék.

A kormány azt is ígérte programjában, hogy „megvalósítja a kommunális reformot, amely arra ösztönzi az önkormányzatokat, hogy önszántukból alakítsanak ki együttműködést, vonják össze adminisztratív kapacitásaikat, illetve egyesítsék a településeket”. E célokkal szemben a belügyminisztérium olyan törvénymódosítás tervét bocsátotta tárcaközi egyeztetésre, amely a települések önállósulását teszi lehetővé. Szomorú, hogy az ötlet a zsigrai szlovákok és romák közt kialakult feszültség kapcsán született meg, mert ezzel nemcsak a közigazgatási reform szándékával szemben tett lépésről, hanem elfogadhatatlan szegregációs, rasszista törekvésről vagyunk kénytelenek beszélni” – fogalmazott Őry Péter.

Felvidék.ma

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »