Talán ma sikerül elkerülni az államcsődöt

Pozitív hangulatban zártak tegnap a piacok, a nap legfontosabb eseménye a délutáni EKB kamatdöntés volt illetve az azt követő sajtótájékoztató. A 25 bázispontos emelést a piac bár beárazta, de az euró-dollárt azért megmozgatta a döntés, enyhén fölfelé nyomva a jegyzést. Sokkal fontosabb volt, hogy Jean-Claude Trichet a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a portugál állampapírok esetében nem fogják figyelembe venni a hitelminősítői besorolást, amikor fedezetként kell elfogadniuk a kötvényeket. Ez gyakorlatilag válasz volt a Moody’s keddi négyfokozatú agresszív leminősítésére, és valószínűleg ennyivel nem ér véget a csörte. Elképzelhető, hogy az EKB is mögé áll azoknak az uniós kezdeményezéseknek, amelyek a hitelminősítői szabályozáson keresztül tervezik megtörni a három nagy intézet kvázi monopóliumát ezen a területen, és adott esetben közösségi szabályozóval váltanák ki a befektetési kategorizálást. Trichet arról is beszélt, hogy a legutóbbi döntés óta egyértelművé vált az inflációs folyamatok nyomán, hogy további szigorítást kell eszközölni, ám nem tett utalást egy újabb kamatemelés lehetőségére. Mindenesetre a piacon az év végéig még legalább egy 25 bázispontos emelésre számítanak (ez akár már szeptemberben bekövetkezhet).

Ami a mai piaci mozgásokat illeti, délután amerikai munkaerő piaci adatok jönnek (munkanélküliség és mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak létszám változása). Erre mindenképpen érdemes lesz figyelni, hiszen az USA-makro állapotáról és a Fed középtávú mozgásteréről is legjobb képet a foglalkoztatási adat adja. Az elmúlt hetek pozitív trendjéből, illetve a tegnapi váratlanul jól alakult ADP adatból most arra következtetnek sokan, hogy pozitív irányú lesz a havi bontású munkaerőpiaci adatváltozás is, ami löketet adhat a hétvége előtt a piacoknak.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »