Magyarországra maradhat az EU líbiai képviselete

Catherine Ashton jelezte, szeretné, ha továbbra is Magyarország látná el az Európai Unió líbiai képviseletének feladatait – mondta Németh Zsolt kedden Bécsben.

A külügyminisztérium államtitkára a magyar uniós elnökségi félévről tartott előadásában felidézte, hogy Magyarország az egyetlen tagállam, amely fenntartotta líbiai nagykövetségének működését. Eddig az Európai Unió elnökségi feladataival összefüggésben tette ezt. Az EU külpolitikai főképviselője jelezte, szeretnék, ha a magyar nagykövetség maradna EU-képviselet – mondta az államtitkár.

Az ügyről hamarosan megszületik a döntés – mondta Németh Zsolt az MTI kérdésére.

Az Osztrák Külpolitikai és ENSZ-társaság és a magyar nagykövetség vendégeként az elnökségi félévet értékelve az elmúlt fél év előre nem látható feladatai között emelte ki az „arab tavaszt”, vagyis a közel-keleti és észak-afrikai országokban megindult politikai átalakulásokat. Felidézte, hogy Magyarország – elnökségi szerepében – elsőként indította be az EU civil válságkezelési mechanizmusát és sikeresen megszervezte az uniós állampolgárok kimenekítését Líbiából.

A magyar külpolitika egy következő fontos kihívása a felkészülés arra, hogy Magyarország bekerülhet az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem állandó tagjai közé – mondta. Magyarország a 2012-13-as kétéves időszakra pályázott. Az új BT-tagokról novemberben születik döntés az ENSZ-ben. Hogy megfelelően felkészült legyen a feladatra, növelni kell a magyar diplomácia „globális érzékenységét” – mondta Németh Zsolt. Intézményi-szakmai oldalról ez olyan innovatív eszközök alkalmazását jelenti, mint a nyílt forrásból hozzáférhető információk jobb felhasználása és feldolgozása, a tiszteletbeli konzuli hálózat javítása, vagy más országokkal közös diplomáciai képviseletek fenntartása.

A társaság elnöke, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár köszönetet mondott a magyar elnökség munkájáért, amely – mint fogalmazott – nagyon „nehéz időszakban” ért el eredményeket, és „nagyon nehéz kezdet” mellett.

MTI

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »