Összefogtak a verespataki bányáért

Hétfőtől hivatalosan a Verespatak-projekt Támogatói Csoportjába szerveződtek azok, akik támogatják a verespataki bányaprojektet. Az új szervezetet különböző területen tevékenykedő 48 szervezet, intézmény és személy hozta létre.

A Verespatak-projekt Támogatói Csoportját június 22-én hivatalos keretek között mutattak be egy bukaresti konferencián, ahol több mint száz, a bányatervet támogató személy vett részt – írja a Transindex.ro.

„A Támogatói Csoport létrehozását patronátusok, szakszervezetek és civil szervezetek kezdeményezték, amelyek tanulmányozták a bányatervet és meglátogatták Verespatak térségét. Miután tájékozódtak, úgy értékelték, hogy a bányaterv gazdaságilag életképes, betartja a törvényes előírásokat, lényeges összetevője az örökség restaurálása és ennek érvényre juttatása, és összességében, jelentős gazdasági, kulturális és környezetvédelmi haszonnal jár helyi és országos viszonylatban” – áll az újonnan megalakult csoport közleményében.

A közleményből kiderül, a csoport az elkövetkezőkben egy programsorozatot tervez, amely a bányaterv mielőbbi beindításának szükségességéről építő és kiegyensúlyozott párbeszéd kialakítása érdekében különböző területeken tevékenykedő, véleményformáló személyekkel szervezett találkozókat, konferenciákat, bemutatókat, nyilvános vitákat foglal magába.

„A csoport megalakulása egyedi, nincs rá precedens Romániában, ahogyan a Verespataki Bányaterv is, a maga nemében, precedens nélküli pozitív tét Románia gazdasága számára. A Nyugati Érchegységben vagy az ország más városaiban szervezett különféle rendezvényeken azt tapasztaltam, hogy nagyon sok magánszemély, továbbá nagyon sok közösségi és civil szervezet határozottan hisz e nagyszabású projekt megvalósításának szükségességében. Azonban e személyek és szervezetek által megfogalmazott vélemények nem ötvöződtek, ennek hiánya az évek során valóságos véleménynyilvánítási vétségnek adott helyet, melyet a bányaprojektet ellenzők terjesztettek hamis üzenetekkel” – nyilatkozta Ovidiu Nicolescu, a Romániai Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának elnöke. 

Kitekintő / Transindex.ro

Friss hírek