Peru: viszonylagos nyugalom a véres tüntetés után

Hétvégén a BBC Mundo arról számolt be, hogy a perui lapok már öt főre teszik az ország déli részén, Puno tartományban, több hete tartó tüntetésekből kibontakozott pénteki összecsapás halálos áldozatainak számát.

A BBC által hivatkozott La República című napilap szerint a rendőrség figyelmeztető lövésekkel akart elfojtani egy tömegtüntetést, mely a helyi aranybányászat környezetromboló hatására hívta fel a figyelmet, ugyanis a külföldi tulajdonban álló vállalat tevékenysége súlyosan szennyezi a helyi folyó vizét, s ezáltal a termőföldek talaját.

A tüntetők a juliacai repteret akarták elfoglalni, a rendőrök a tömeg feltartóztatása közepette azonban fejbe lőttek öt embert, s az El Comercio nevű lap szerint további 36 ember sérült meg a lövöldözésben. A juliacai demonstráción főként kecsua indiánok vettek részt, de a megmozdulás szorosan kapcsolódott az őslakos ajmarák hosszú hetek óta tartó punoi tüntetéséhez, melyről korábban a Kitekintő limai munkatársa is beszámolt.

A környéken élők 2003 óta kérelmezik a helyi kormányzattól a bányászcégek engedélyének bevonását a környezetszennyezés miatt. Az AFP értesülései szerint vasárnapra visszatért a nyugalom Puno egész területén, bár a turisztikai szempontból is fontos juliacai Inca Manco Cápac reptér ideiglenesen zárva maradt.

Szombaton a leköszönő elnök, Alan García hivatala egy sor új intézkedést jelentett be, melyek a punoi bányászati tevékenységet korlátozzák a jövőben. Másnap pedig rendeletben közölték, hogy az érintett Ramis folyó tehermentesítése az egyik legfőbb prioritása a kormánynak. Becslések szerint 51 millió dollár szükséges a problémák orvoslására.

Solti Ágnes

Friss hírek