Több tucat reaktorból szivárog a radioaktív trícium

A reaktorok hűtéséért felelős csövek korrodálódása miatt kerül trícium (a hidrogén radioaktív változata) a talajba az Egyesült Államok 65 atomerőműve közül legalább 48 esetében. A létesítmények nehezen elérhető, nedves talapzatában futó 30-40 éves vezetékek állapota csak körülményesen ellenőrizhető, a javításuk költséges, és még a szivárgás egyértelmű megállapítása után is két évet kell várni, mire a Nukleáris Felügyelő Bizottság (NRC) jóváhagyja az esetleges feltárást – írja az amerikai hírügynökség.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint az ivóvízben még tolerálható tríciumszint legfeljebb 20 ezer picocurie lehet. Az AP szerint összesen három esetben fordult elő, hogy az erőművekből származó tríciumot ivókutakban is sikerült kimutatni, ám a szennyezés egyik esetben sem érte el a kritikus mértéket. Több esetben volt példa azonban olyan szivárgásra, ahol a megengedett érték több százszorosát mérték – mindezidáig a lakossági vízellátó rendszerektől távol. Hivatalos kormányreakciók szerint a tríciumszivárgások egészségre, vagy biztonságra gyakorolt hatása egyenlőre „majdhogynem nulla”.

Az NRC egyre több reaktornak hosszabbítja meg az üzemidejét országszerte. A világon működő 440 nukleáris reaktorból 104 az Államokban található, közülük eddig 66-nak bővítették ki az eredetileg 40 éves működési engedélyét további két évtizeddel. Mindemellett, a szövetségi kormány tavaly 8 milliárd dolláros kölcsöngaranciát vállalt új atomerőművek építésére is.

Tatai Gábor

Friss hírek